You are here

Ερχεται επισιτιστική κρίση;

06/08/2010 10:14
Το ράλι της τιμής του σταριού συνεχίστηκε και χθες, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου, να καταγράφει limit up στα 7,85 δολάρια ανά μπούσελ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών.

Αφορμή για το νέο άλμα στάθηκε η απόφαση της Μόσχας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σταριού από το μέσον Αυγούστου, στην προσπάθειά της να ανακόψει την άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά, συνεπεία της μείωσης των αποθεμάτων. Ο καύσωνας στη Ρωσία, η ξηρασία στο Καζακστάν, στην Ουκρανία και στην Ε.Ε. και οι υπερβολικές βροχοπτώσεις στον Καναδά «κατατρώγουν» τα αποθέματα δημητριακών στον κόσμο, και εξωθούν στα ύψη τις τιμές του ρυζιού, της σόγιας και του καλαμποκιού.

Η τιμή του σταριού έχει αυξηθεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς απ΄ό,τι το πρώτο δίμηνο του 2008, όταν η αύξησή του κατά 41% στο ρεκόρ των 13,49 δολ./μπούσελ ήγειρε ανησυχίες για κρίση στα τρόφιμα και προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις από την Αϊτή έως την Αίγυπτο. Από το χαμηλό της 9ης Ιουνίου, στα 4,255 δολ./μπούσελ, η τιμή του σταριού έχει καταγράψει άνοδο της τάξεως του 91%.