You are here

Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο Κίνας: Στόχος ανάπτυξης 5%

04/03/2023 13:29

Στόχο ανάπτυξης 5% αναμένεται να ορίσει για το 2023 το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας, που αναμένεται να επικυρώσει τη σχεδιαζόμενη νέα σύνθεση της κινεζικής κυβέρνησης κατά την ετήσια διάσκεψή του που θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Γουάνγκ Τσάο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο στο Πεκίνο ότι σχεδόν 3.000 αντιπρόσωποι έχουν εγγραφεί για να παρευρεθούν στην Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.

Ο Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αναμένεται να ανοίξει τις εργασίες της ολομέλειας του κοινοβουλίου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού την Κυριακή. Ο 67χρονος Λι, που αποχωρεί ύστερα από δύο θητείες, αναμένεται να ορίσει τον στόχο για την ανάπτυξη φέτος γύρω στο 5% ή και λίγο υψηλότερα.

Ο αντίστοιχος περυσινός στόχος ήταν 5,5%. Ωστόσο, υπό την πίεση της αυστηρής πολιτικής της «μηδενικής Covid», η οποία εγκαταλείφθηκε μόλις τον Δεκέμβριο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης μόνο 3%.

Την Κυριακή κατά την έναρξη των εργασιών αναμένεται επίσης να παρουσιαστεί ο νέος προϋπολογισμός ενώ το επίκεντρο της διάσκεψης θα είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Επίσης αναμένεται να επικυρωθεί η τρίτη θητεία του Σι Τζινπίνγκ, του πανίσχυρου αρχηγού του κράτους και του κόμματος, στην ηγεσία της χώρας.