You are here

Ετοιμασίες για εμβολιασμούς σε Ινδία, προς νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ιαπωνία, νέοι περιορισμοί στην Μπανγκόκ

02/01/2021 16:00

Την ώρα που η Ινδία ετοιμάζεται για μαζικούς εμβολιασμούς, προς κήρυξη νέας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης οδεύει η Ιαπωνία ενώ κλείνουν νυχτερινά κέντρα στη Μπανγκόκ για αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού.

Η Ινδία διεξήγαγε σήμερα μια άσκηση προσομοίωσης εμβολιασμών σε όλη τη χώρα, προτού ξεκινήσει, ίσως αυτή την εβδομάδα, η τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στη χώρα αυτή του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων. Κυβερνητική επιτροπή συνέστησε χθες Παρασκευή τη χρήση του εμβολίου κατά της covid-19 που έχει αναπτύξει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και οι πρώτοι εμβολιασμοί ενδέχεται να ξεκινήσουν στην Ινδία ακόμη και αυτή την εβδομάδα, μετά την οριστική έγκριση του εμβολίου από την ινδική αρχή φαρμάκων.

Η Ινδία, η τρίτη πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία του κορωνοϊού μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να εμβολιάσει έως και 300 εκατομμύρια ανθρώπους τους πρώτους έξι με οκτώ μήνες του 2021. Σύμφωνα με απολογισμό του AFP που καταρτίστηκε χθες, στην Ινδία έχουν καταγραφεί συνολικά 148.994 θάνατοι από covid-19 και 10.286.709 κρούσματα. Το Serum Institute της Ινδίας, ο μεγαλύτερος παραγωγός φαρμάκων παγκοσμίως, έχει ήδη αποθηκεύσει δεκάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, ενώ περίπου 96.000 υγειονομικοί έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για τη χορήγησή του. Στη σημερινή προσομοίωση υγειονομικοί εξασκήθηκαν στη χορήγηση του εμβολίου κατά της covid-19 σε κούκλες στα ειδικά κέντρα που έχουν συσταθεί σε όλη τη χώρα για την εκστρατεία του εμβολιασμού.

Η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει εκ νέου τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την έκκληση των κυβερνητών στην περιοχή της πρωτεύουσας προς την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του εθνικού κέντρου αντιμετώπισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση πρέπει να συμβουλευθεί τους επιστημονικούς της συμβούλους προτού αποφασίσει κάτι τέτοιο, είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα έπειτα από συνάντησή του με την κυβερνήτη του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε και με ηγέτες τριών γειτονικών νομαρχιών. "Η εθνική κυβέρνηση και οι τρεις κυβερνήτες συμμερίζονται την άποψη ότι η κατάσταση στην περιοχή του Τόκιο γίνεται σοβαρότερη σε βαθμό ώστε να είναι πιθανόν απαραίτητη η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης", δήλωσε ο Νισιμούρα. Ως μεταβατικό μέτρο τα εστιατόρια και οι χώροι για καραόκε στην περιοχή του Τόκιο θα κλείνουν στις 20:00 μμ ενώ οι επιχειρήσεις που σερβίρουν αλκοόλ στις 19:00, είπε ο υπουργός. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έχει αντισταθεί σε εκκλήσεις για την επαναφορά του εν λόγω έκτακτου μέτρου, το οποίο η κυβέρνηση υιοθέτησε τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύματος της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να απευθυνθεί στον λαό στις 4 Ιανουαρίου. Το Τόκιο ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό στο υψηλότερο επίπεδο στις 17 Δεκεμβρίου. Στις 31 Δεκεμβρίου τα νέα κρούσματα στην πρωτεύουσα κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ, 1.337, και σήμερα ανήλθαν σε 814.

Μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια θα κλείσουν από σήμερα στην Μπανγκόκ, ενώ θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ στη πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης βάσει μιας σειράς νέων μέτρων που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού. Αν και η Ταϊλάνδη ήταν η πρώτη χώρα στην οποία εμφανίστηκε κρούσμα της covid-19 εκτός Κίνας στις αρχές του 2020, μέχρι τον Νοέμβριο είχε καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας, με λιγότερα από 6.000 κρούσματα και 60 θανάτους. Όμως η εμφάνιση κρουσμάτων στη μεγαλύτερη ψαραγορά της Ταϊλάνδης τον προηγούμενο μήνα προκάλεσε μια ξαφνική άνοδο των μολύνσεων, οι οποίες πλέον έχουν εντοπιστεί σε 53 από τις 77 επαρχίες της χώρας.

Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας έχει εκτοξευθεί σε περισσότερα από 7.300. Στην Μπανγκόκ, όπου έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 2.600 κρούσματα covid-19, οι τοπικές αρχές αντέδρασαν άμεσα επιβάλλοντας μερικό lockdown, το οποίο τίθεται σε ισχύ σήμερα.Τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, οι χώροι όπου διεξάγονται αγώνες μποξ, κοκκορομαχίες αλλά και οι αίθουσες μασάζ, τα κέντρα αισθητικής και τα γυμναστήρια είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που πλήττονται από τους νέους περιορισμούς. Οι αρχές της Μπανγκόκ ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι τα δημόσια σχολεία της πόλης θα κλείσουν για δύο εβδομάδες.

Στο μεταξύ, η Ρωσία κατέγραψε 26.301 νέα κρούσματα του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, όπως ανέφερε σήμερα το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

«Την τελευταία ημέρα επιβεβαιώθηκαν 26.301 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε 84 περιοχές της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και 3.889 κρούσματα (14,8%) χωρίς κλινικά συμπτώματα», ανέφερε το κέντρο. Τα περισσότερα καταγράφηκαν στη Μόσχα (5.452) και στην Αγία Πετρούπολη (3.742). Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 3.212,637 κρούσματα, σύμφωνα με το κέντρο. Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 58.002, αυξημένος κατά 447 την τελευταία ημέρα. Και πάλι η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη ανέφεραν τους περισσότερους θανάτους, από 76 η καθεμία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν σήμερα, για τέταρτη συναπτή ημέρα, ρεκόρ νέων κρουσμάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία με 1.963 μολύνσεις. Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα αυτή του Κόλπου σε 211.641. Συγκεκριμένα, 1.856 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Πρωτοχρονιά και πάνω από 1.700 στις 30 και 31 Δεκεμβρίου. Η χώρα ανέφερε επίσης τρεις νέους θανάτους με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των θανάτων από COVID-19 ανήλθε σε 674.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία σημειώνει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των έξι χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, κατέγραψε την 1η Ιανουαρίου 137 νέα κρούσματα, ενώ συνολικά έχει καταγράψει 362.878.