You are here

Εξακολουθεί να καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατ. Αμερική, αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη

30/09/2020 07:15

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να καλπάζει στην Λατινική Αμερική ενώ στην Ευρώπη μετά τις αυξήσεις σε περιστατικά οι Κυβερνήσεις λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα ενόψει και του Χειμώνα.

Ο απολογισμός της πανδημίας στο Μεξικό αυξήθηκε σε 77.163 νεκρούς επί συνόλου 738.163 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν, καταγράφουν τα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη από το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές κατέγραψαν 560 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.446 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, ωστόσο στην πραγματικότητα οι αριθμοί πιστεύεται πως είναι πολύ υψηλότεροι, δεδομένου ότι γίνονται λίγα τεστ στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 863 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 32.058 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε 142.921 νεκρούς επί συνόλου 4,7 εκατομμυρίων και πλέον περιπτώσεων μόλυνσης.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στην υφήλιο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από αυτούς στις ΗΠΑ και στην Ινδία.

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν χθες 8.051 νέα κρούσματα Covid-19 για τις τελευταίες 24 ώρες, με τον απολογισμό να αυξάνεται κατακόρυφα από τα 4.070 της χθεσινής ημέρας. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία από επιπλοκές της νόσου Covid-19 αυξήθηκε κατά 85, στους 31.893 έναντι 81 χθες Δευτέρα. Το σύνολο των λοιμώξεων ανέρχεται σε 550.690.

Ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν υποστηρίζει ότι τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κατά το δυνατόν συνέχεια ανοιχτά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Κατά την άποψή του, αρκεί να κλείσουν εγκαίρως μεμονωμένες τάξεις, αν υπάρξουν μεμονωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Και τέτοιος χρόνος για να υπάρξει αντίδραση υπάρχει στην περίπτωση των σχολείων. Τον Ντρόστεν τον απασχολεί κυρίως η προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου: Η κατάσταση γίνεται προβληματική εάν οι μαθητές μολύνουν στο σπίτι τους γονείς τους, δηλαδή τους μεσήλικες ενήλικες, επειδή σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα υπάρχουν ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι οποίοι μπορεί να καταλήξουν σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας.

"Αυτό πρέπει και μπορούμε να το αποφύγουμε, παρακολουθώντας επισταμένως την κατάσταση των σχολείων. Επομένως, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα σχετικά με το ρόλο των παιδιών στη διαδικασία μόλυνσης".

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας αποφάσισε να κλείνουν όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια στη 1 το πρωί ενώ η πώληση αλκοόλ θα σταματάει από τα μεσάνυχτα, αρχής γενομένης από τις 8 Οκτωβρίου, με στόχο να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της Covid-19.

"Οι πληροφορίες που παρείχαν οι αρχές είναι ανησυχητικές (...). Ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται ραγδαία", είπε η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών Κρίστα Κούριου, εξηγώντας την απόφαση αυτήν. Σύμφωνα με την υπουργό, οι τοπικές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν αν τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν ακόμη νωρίτερα, στις 23.00 το βράδυ και να σταματούν τις πωλήσεις αλκοόλ από τις 22.00, στις περιοχές εκείνες όπου παρατηρείται ταχεία εξάπλωση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φινλανδία είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη εδώ και μήνες. Σήμερα, οι υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν 149 νέα κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και πολλούς μήνες. Από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο, στη χώρα έχουν καταγραφεί 345 θάνατοι και 9.892 κρούσματα της Covid-19, τα 1.016 εκ των οποίων τις τελευταίες 15 ημέρες. Φ.Γ.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία διαγνώστηκαν 1.648 νέα κρούσματα και 24 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες τα κρούσματα ήταν 1.494 και 16 οι θάνατοι. Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα όμως, πραγματοποιήθηκαν 40.000 περισσότερα τεστ. Συνολικά, 3.048 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και 271 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Παράλληλα, 47.311 άνθρωποι βρίσκονται σε κατ` οίκον περιορισμό.

Οι περιφέρειες που σήμερα παρουσιάζουν περισσότερα κρούσματα είναι η Καμπανία με μεγαλύτερη πόλη την Νάπολη (286), η ευρύτερη περιοχή της Ρώμης (219) και η Λομβαρδία (203).

Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι το υπουργείο Υγείας της Ρώμης πρόκειται σύντομα να δώσει το αναγκαίο "πράσινο φως" για την διεξαγωγή γρήγορων τεστ (με απάντηση μέσα σε μόλις είκοσι λεπτά) στα σχολεία της χώρας, όπως γίνεται και στα αεροδρόμια. Ο στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να περιοριστεί, όσο περισσότερο γίνεται, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, η διάδοση του ιού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.200 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 235.465. Το ίδιο διάστημα, ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 αυξήθηκε κατά 16 σε 1.523 νεκρούς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 778 από 772 επί συνόλου 1.571 ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε δομές υγείας και 66.373 ενεργών κρουσμάτων. Στον αντίποδα, οι ασθενείς που έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύθηκαν αυξήθηκαν κατά 2.377 σε 167.568.

Νωρίτερα χθες, η υπηρεσία απασχόλησης του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων στη χώρα έχει φθάσει τους 895.858, εν μέσω του νέου lockdown.

Από τη 17η Σεπτεμβρίου - την επομένη της επιβολής του νέου περιορισμού - επιπλέον 163.297 άνθρωποι ενεγράφησαν στους καταλόγους των ανέργων. Από το σύνολο αυτό, 560.679 είναι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών. Η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο το οποίο προβλέπει την παράταση των περιοριστικών μέτρων για ακόμη δύο εβδομάδες αρχής γενομένης την 11η Οκτωβρίου στην προσπάθειά της να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

ΚΥΠΕ