You are here

FΕD και ΔΝΤ εναντίον Μπους

21/11/2003 10:52
Κανέναν δεν φαίνεται να βρίσκει σύμμαχο η Ουάσιγκτον στις μεθόδους προστατευτισμού της -τελευταίο, μέχρι στιγμής, «θύμα» είναι η Κίνα- με αποτέλεσμα ακόμη και ο εμπνευστής του όλου σχεδίου, ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους, να αναζητεί δικαιολογίες για τη στάση του, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για υποχώρηση και μερική κατάργηση των δασμών που έχει εσχάτως επιβάλει σε εισαγόμενα προϊόντα.

Ακόμα και ο διοικητής της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, αλλά και η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ, Αν Κρούγκερ, είπαν εν ολίγοις ότι ο πρόεδρος Μπους, με την πολιτική του στον τομέα του εμπορίου, όχι μόνον δεν πετυχαίνει τους στόχους του, αλλά βλάπτει και τον εαυτό του και τη χώρα.

Ο κ. Γκρίνσπαν κρίνει επιβεβλημένο να αντιμετωπιστεί ο «αναδυόμενος προστατευτισμός, πριν πληγεί η παγκοσμιοποίηση, που αποτελεί το κλειδί για τη συρρίκνωση του αμερικανικού ελλείμματος», σε προετοιμασμένη ομιλία του για το Cato Ιnstitute αλλά και για το περιοδικό Τhe Εconomist.

Από την πλευρά της, η κ. Κρούγκερ τόνισε ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, γι? αυτό και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να ενδίδουν σε πιέσεις διαφόρων λόμπι.

Αντίδραση από το Πεκίνο

Οι θέσεις του Λευκού Οίκου δείχνουν πως το εμπόριο θα παίξει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο, καθώς οι ΗΠΑ οδηγούνται προς τις εκλογές του 2004. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ανήλθε στο ρεκόρ των 12,7 δισ. δολαρίων το Σεπτέμβριο. Περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο μεταποιητικό κλάδο έχουν χαθεί από τότε που έχει αναλάβει την προεδρία ο κ. Μπους, και διάφορες ενώσεις επιρρίπτουν ευθύνες στην Κίνα, καταγγέλλοντάς την για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λιούις, Ουίλιαμ Πουλ, προειδοποίησε πως το οικονομικό κόστος του εμπορικού προστατευτισμού μπορεί να σβήσει κάθε άλλο όφελος στις επιχειρήσεις. Και η εφημερίδα China Daily κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για κοντόφθαλμο προστατευτισμό, που δεν βοηθά πουθενά.

Πράγματι, η ανακοίνωση από πλευράς της Κίνας ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές χθες, μόλις δύο ημέρες μετά από την απόφαση του κ. Μπους να επιβάλει ποσοστώσεις στις κινεζικές εισαγωγές ειδών ρουχισμού, αναμένεται να έχει σημαντικές προεκτάσεις. Ήδη, η κινεζική πλευρά ματαίωσε ταξίδι στις ΗΠΑ για την αγορά σόγιας, επικαλούμενη «τεχνικά προβλήματα», με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές των συμβολαίων σόγιας και σιταριού (στο χαμηλότερο της 8ετίας) στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων.

Ακύρωση συμβολαίων

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Βoeing και η GΕ, κινδυνεύουν να δουν τα πρόσφατα συμβόλαιά τους με το Πεκίνο, αξίας 1,7 δισ. δολαρίων, να ακυρώνονται, εάν φυσικά οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών επιδεινωθούν δραματικά.

Επιπλέον, η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πιστώτρια των ΗΠΑ στον κόσμο, και ύστερα από τη σινο-αμερικανική διαμάχη δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν σαρωτικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων τις επόμενες ημέρες -κάτι που θα έχει άμεση συνέπεια και στο δολάριο. Γενικότερα, το μειωμένο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για αμερικανικά ομόλογα ενισχύει τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα κεφαλαίων τους.

Από την άλλη, το εξασθενημένο δολάριο θα βοηθήσει μεν τις εξαγωγές (αν στο μεταξύ δεν έχει, βέβαια, ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για την υιοθέτηση πολιτικών προστατευτισμού διεθνώς), αλλά θα πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο δολάριο, οι οποίοι, τελικά, θα απαιτήσουν και υψηλότερα επιτόκια για να συνεχίσουν να δανείζουν στην αμερικανική οικονομία.

Και ενώ όλοι τον κατηγορούν, ο πρόεδρος Μπους προσπαθεί να εξηγήσει γιατί αποφασίστηκαν οι ποσοστώσεις στην Κίνα, μιλώντας για σοβαρή αναταραχή, που προκάλεσαν τα κινεζικά είδη ρουχισμού στις αμερικανικές αγορές. Όσο για το χάλυβα, είπε ότι θα αποφασίσει «εγκαίρως» και θα γνωστοποιήσει σύντομα την απόφασή του στην ΕΕ, η οποία βέβαια με τη σειρά της απειλεί με αντίμετρα.

Ναταλία Δαφνή