You are here

Fed: «Λιγότερο βέβαιη» για περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων

25/05/2023 13:35

Οι αξιωματούχοι της Fed «συμφώνησαν γενικά» τον Μάιο ότι η ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων «έχει καταστεί λιγότερο βέβαιη», με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι η αύξηση 25 μονάδων βάσης την οποία αποφάσισαν μπορεί να είναι η τελευταία. 

Άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να κρατήσει τις επιλογές της ανοιχτές δεδομένων των κινδύνων από τον επίμονο πληθωρισμό, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 2 με 3 Μαΐου που δημοσιεύτηκαν χθες. 

«Αρκετοί συμμετέχοντες στη συνεδρίαση σημείωσαν ότι αν η οικονομία εξελιχθεί με βάση το υφιστάμενο outlook, τότε μπορεί να μην είναι αναγκαία περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μετά την τρέχουσα συνεδρίαση» επισημαίνεται στα πρακτικά. 

Ωστόσο, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για το ποια πρέπει να είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα.

Με το προσωπικό της Fed να συνεχίζει να προβλέπει ήπια ύφεση για την επόμενη χρονιά, κάποιοι αξιωματούχοι «είδαν ενδείξεις ότι η σύσφιξη της περασμένης χρονιάς αρχίζει να έχει τον προσδοκώμενο αντίκτυπο», με όλους τους αξιωματούχους να βλέπουν ρίσκα για την ανάπτυξη λόγω της σύσφιξης της τραπεζικής πίστωσης. 

Ωστόσο, «σχεδόν όλοι» οι αξιωματούχοι είδαν ανοδικά ρίσκα για τον πληθωρισμό και πολλοί εστίασαν στην ανάγκη να παραμείνει ανοιχτή η δυνατότητα επιλογής αύξησης ή διατήρησης των επιτοκίων σε αμετάβλητα επίπεδα. 

Επιπρόσθετα, κάποιοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι είναι κρίσιμο να μην στείλουν μήνυμα ούτε ότι είναι πιθανές μειώσεις επιτοκίων ούτε ότι έχουν αποκλειστεί. 

Πηγή: Euro2day