You are here

Φιλικό deal για την εξαγορά της Anheuser-Busch από την InBev

14/07/2008 08:59
Θα ρεύσει άφθονη η μπύρα...στο επικείμενο φιλικό deal ανάμεσα στην InBev και την ανταγωνίστριά της Anheuser-Busch, ύστερα από την απόφαση της πρώτης να αυξήσει την προσφορά εξαγοράς της για τη δεύτερη, στα 50 δισ. δολάρια, από 46,3 δισ. αρχικώς.

Ύστερα από έναν μήνα εντάσεων, η βελγικών και βραζιλιάνικων συμφερόντων ζυθοποιία InBev πρόσφερε τελικά 70 δολ./μετοχή για την παραγωγό της Budweiser, από 65 δολ. αρχικών- σε μια νέα πρόταση που αναμένεται να γίνει αποδεκτή. H τιμή των μετοχών και των δύο εταιρειών έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 7% την Παρασκευή, μόλις έγινε γνωστή η προοπτική μιας συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών.

Έχοντας βελτιώσει την προσφορά της, η παραγωγός της Stella Artois και της Beck, έσπευσε παράλληλα να διαλύσει τις ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της προσφοράς της, προχωρώντας σε κοινοπρακτικό δάνειο 45 δισ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό από τραπεζικές πηγές.

Oι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους είναι από τους υψηλότερους που έχουν συμφωνηθεί για τη χορήγηση τέτοιου είδους δανείου, με αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία να θεωρείται «επιβεβλημένη» για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την χρηματοπιστωτική κρίση, αποτέλεσμα της ο οποίας είναι και η σχεδόν ανυπαρξία νέων deals.

Αντιπαράθεση

Oι δυο εταιρείες ζυθοποιίας βρίσκονταν σε αντιπαράθεση από τότε που η Anheuser απέρριψε την αρχική προσφορά της InBev πριν δυο εβδομάδες, και η InBev επιχείρησε να επηρεάσει τη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου της Anheuser.

Στην προσέγγιση των δυο πλευρών λέγεται ότι συνέβαλαν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Anheuser, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της, Oυόρεν Mπάφετ της Berkshire Hathaway.

Λέγεται ότι η σύμφωνη γνώμη του κ. Oυόρεν Mπάφετ επηρέασε τους υπόλοιπους μετόχους.

O Tομ Πίρκο, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Bevmark στον κλάδο, σχολίασε ότι η νέα προσφορά συμφέρει τόσο την InBev όσο και την Anheuser, η οποία μεταξύ άλλων ελέγχει το 50% της μεξικάνικης Grupo Modelo και το 27% της κινεζικής Tsingtao Brewery.