You are here

Fitch: Οι περιορισμοί στην προσφορά οδηγούν την τιμή πετρελαίου

12/10/2018 17:22

Οι περιορισμοί στην προσφορά πετρελαίου, σε μια περίοδο σταθερής αύξησης της ζήτησης, οδηγούν την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ πέραν των 80 δολαρίων το βαρέλι, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, σημειώνοντας ότι τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου του Ιράν και της Βενεζουέλας, μαζί με το ρυθμό ανάπτυξης των σχιστολιθικών πετρωμάτων των ΗΠΑ, θα οδηγήσουν τις τιμές πετρελαίου μεσοπρόθεσμα.

 
Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι αξιολογεί τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου (Ο&Ζ), χρησιμοποιώντας αρκετά συντηρητικές παραδοχές τιμών, αλλά υπάρχει δυνατότητα, όπως σημειώνει, για μέτρια ανοδική αναθεώρηση αυτών των παραδοχών τους επόμενους δύο μήνες.
 
Αναφέρει επίσης ότι οι επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν έχουν ήδη προκαλέσει μείωση της παραγωγής της χώρας το Σεπτέμβριο κατά 350 χιλιάδες βαρέλια.
 
Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο, εκτός εάν αρθεί η πίεση για περαιτέρω μείωση της παραγωγής, προσθέτει.

Αναφορικά με την ζήτηση πετρελαίου, ο διεθνή οίκος αναμένει ότι αυτή θα παραμείνει ισχυρή βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είναι περισσότερο αβέβαιο για το επίπεδο της ζήτησης τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.
 
Σύμφωνα με τον Fitch, η παραγωγή της Βενεζουέλας το Σεπτέμβριο ήταν 700 βαρέλια την ημέρα πιο χαμηλά από το όριο του ΟΠΕΚ, καθώς η οικονομική και πολιτική κρίση εξακολουθεί να πλήττει τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας.
 
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει πως η μείωση της παραγωγής στο Ιράν και την Βενεζουέλα μπορεί να ανέλθει τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή και περισσότερο και σημειώνει ότι αυτός ο αριθμός είναι περίπου ο ίδιος με την εκτίμησή του για τη μέγιστη παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις αρχές του έτους, κυρίως στις χώρες του ΟΠΕΚ και στη Ρωσία.