You are here

«Φορολογήστε μας τώρα» λένε εκατομμυριούχοι

19/01/2022 16:25

Πέραν των εκατό εκατομμυριούχων προέβησαν σε μια ασυνήθιστη έκκληση ζητώντας να φορολογηθούν, καθώς μια μελέτη με την στήριξη πλούσιων προσώπων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών κατέδειξε ότι μια κλιμακωτή φορολογία επί των πιο πλούσιων προσώπων του κόσμου θα μπορούσε να επιφέρει έσοδα $2,52 τρισεκατομμυρίων ετησίως, που είναι αρκετά για να πληρώσουν τους εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο και να βγάλουν 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους από την φτώχεια.

Σε ανοικτή επιστολή προς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που συνέρχεται διαδικτυακά, 102 εκατομμυριούχοι, περιλαμβανομένων των κληρονόμων της Walt Disney, Άμπιγκεϊλ Ντίσνευ, σημειώνουν ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα είναι άδικο και «σχεδιασμένο εσκεμμένα για να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους».

«Ο κόσμος – όλες οι χώρες – θα πρέπει να απαιτήσουν από τους πλούσιους να καταβάλουν το μερίδιό τους», αναφέρει η επιστολή και προσθέτει: «Φορολογήστε μας και φορολογείστε μας τώρα».

Την επιστολή, την οποία κοινοποίησαν οι ομάδες «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι», «Εκατομμυριούχοι για την Ανθρωπότητα» και η γνωστή δεξαμενή πολιτικής Oxfam, συνυπογράφουν εκατομμυριούχοι από τις ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Βρετανία, Δανία, Νορβηγία, Αυστρία, Ολλανδία και Ιράν.
 
Πέραν από τη χρηματοδότηση των εμβολιασμών και την απάμβλυνση της φτώχειας, ο φόρος που προτείνεται θα ήταν αρκετός για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας σε 3,6 δις. άτομα στις χώρες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αναφέρεται στην επιστολή.
 
Σύμφωνα με την ομάδα των εκατομμυριούχων, η φόρος θα μπορούσε να καθοριστεί στο 2% για άτομα με περιουσία πέραν των $5 εκατ., 3% για άτομα με περιουσία πέραν των $50 εκατ. και 5% για περιουσίες πέραν του $1 δις.
 
Ακόμη η ομάδα αυτή υποστηρίζει πως μια ψηλότερη προοδευτική φορολογία, που περιλαμβάνει ένα τέλος 10% για τους δισεκατομμυριούχους θα συγκέντρωνε $3,62 τρισ. ετησίως και σημειώνουν ότι το επίπεδο της φορολογίας θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε κάθε χώρα.
 
Η Τζέιν Ρικς συντονιστής της Συμμαχίας για την καταπολέμηση της ανισότητας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ομάδα επέλεξε ένα χαμηλότερο προοδευτικό συντελεστή «που είναι πιο ρεαλιστικός», όπως είπε.
 
Εξάλλου σε δήλωσή του, ο Μόρις Περλ, Πρόεδρος της ομάδας «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι», πρώην γενικός διευθυντής του κολοσσού Black Rock «δεν μπορείς να υπερασπίζεσαι ένα σύστημα το οποίο συνεχώς φουσκώνει τον πλούτο των πλουσιότερων ατόμων του κόσμου, ενώ καταδικάζει δισεκατομμύρια σε μια εύκολα προβλέψιμη φτώχεια».
 
Η ασυνήθιστη αυτή φορολογική πρόταση έγινε καθώς ηγέτες και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη ετήσια συνάντηση του Νταβός, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά λόγω της ανησυχίες που προκάλεσε η παραλλαγή Όμικρον.