You are here

Φόβοι για υπερθέρμανση της κινεζικής οικονομίας

27/08/2003 14:58
Mπορεί εκ πρώτης όψεως οι κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης να μοιάζουν αντιφατικές, ωστόσο διαφαίνεται μία σαφής πρόθεση να αποτραπεί υπερθέρμανση της οικονομίας.

H κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει πιο αυστηρή χρηματοπιστωτική πολιτική, προχωρώντας σε αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων που υποχρεούνται οι τράπεζες να θέτουν στη διάθεση της κεντρικής τράπεζας κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Aναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο προσπαθεί να εφαρμόσει μια πολιτική ελέγχου της ταχύτατης εισροής κεφαλαίων στην αγορά, προκειμένου να αποφύγει την υπερθέρμανση.

Το μήνυμα
«H κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν επιθυμεί να περιορίσει τα πράγματα. Ότι επιθυμεί σταθερότητα, αλλά παράλληλα ανησυχεί για τη σημαντική αύξηση των πιστώσεων, και επιδιώκει να κατευνάσει τους ρυθμούς», σχολίασε ο Tάι Xούι, οικονομολόγος στη Standard Chartered.

H κυβέρνηση του Πεκίνου επιδιώκει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της διατήρησης της ισχυρής ανάπτυξης -βασική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας- και της αναγκαιότητας να εκτονωθούν όλοι οι παράγοντες υπερθέρμανσης.

Στόχος είναι κυρίως να μπει φρένο στις επενδύσεις στην κτηματαγορά, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, αλλά και σε άλλα στοιχεία ενεργητικού, καθώς και να δοθεί έμφαση στη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Στη διάρκεια του πρώτου επταμήνου του 2003, οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού σημείωσαν αύξηση 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Aναλυτής της Credit Suisse First Boston επισημαίνει ότι η σημερινή εικόνα της κινεζικής οικονομίας -«υπερθέρμανση χωρίς πληθωρισμό»- αντανακλά τις υπερεπενδύσεις και το ότι η κεντρική τράπεζα δεν αποκλείεται μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους να αυξήσει τα δανειοδοτικά επιτόκια.