You are here

G20: Ευρωπαϊκή τουρνέ Γκάιτνερ για την κρίση

26/05/2010 15:44
Ευρωπαϊκή τουρνέ για την κρίση του χρέους πραγματοποιεί από την Τετάρτη ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Θα βρεθεί με Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο της ΕΚΤ και θα επισκεφθεί διαδοχικά Λονδίνο, Βερολίνο και Φραγκφούρτη.

Οι συζητήσεις θα αφορούν το ευρω-πακέτο διάσωσης μαμούθ 1 τρισ. δολ. για την αναχαίτιση της κρίσης πτώχευσης κρατών. Επίσης θα κουβεντιάσουν και τις ιδέες περί ρυθμιστικού πλαισίου στις τράπεζες και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (όπως η κατάργηση των «γυμνών ανοικτών πωλήσεων», ?naked short selling?) που προτείνει η Γερμανία δυσαρεστώντας κυρίως Βρετανία και ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, για να συζητήσουν την κατάσταση στις αγορές και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

Αυτό που κυριαρχεί είναι η ανησυχία ότι η κρίση του χρέους των κρατών εξαπλώνεται σε όλο το παγκόσμιο σύστημα απειλώντας με μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση και πιθανή βύθιση σε νέα ύφεση εάν δεν υπάρξει νέα συντονισμένη παρέμβαση σε επίπεδο G20. Ιδιαίτερα μετά την ιστορική συμφωνία του G20 πέρσι τον Απρίλιο η οποία όμως τώρα με τη νέα φάση της κρίσης μπάζει νερά.

Η βασική ανησυχία είναι ότι ήδη έχουν δοθεί 14 τρις. δολ. παγκοσμίως από τα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες για τη σωτηρία του χρηματοοικονομικού συστήματος κι άλων αναξιοπαθούντων του επιχειρείν (π.χ. General Motors) και το ερώτημα είναι εάν μπορούν πλέον να δοθούν κι άλλα. Τα όρια πλέον είναι περιορισμένα έως επικίνδυνα με τα ανεπτυγμένα κράτη παγκοσμίως υπερχρεωμένα.

Αλλά και στον αναπτυσσόμενο κόσμο που ήταν έως τώρα η «μηχανή» για να εξισορροπηθεί η ύφεση στον υπόλοιπο πλανήτη τα πράγματα είναι περιορισμένα. Το ταξίδι του Γκάιτνερ πριν την Ευρώπη ήταν στην Κίνα, όπου αναζητάται μια φόρμουλα για το ρόλο της στη νέα φάση της κρίση, ενόψη της συνόδου κορυφής του G20 στα τέλη Ιουνίου στο Τορόνοτ.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται πουθενά στον πλανήτη να παραμένει εν λειτουργία κάποια «μηχανή ανάπτυξης».

«Τα μακροοικονομικά προβλήματα είναι σημαντικότερα στην Ευρωζώνη. Μετά είναι οι ενδείξεις επιβράδυνσης στην Κίνα. Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ και στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί», εξηγούσε στο CNBC ο διάσημος Τούρκος αναλυτής, Νουριέλ Ρουμπίνι, προβλέποντας περαιτέρω υποχώρηση των μετοχών κατά 20%. Τα προβλήματα στην Ευρωζώνη επηρεάζουν τις οικονομίες στον υπόλοιπο πλανήτη μέσω της εξασθένισης του ευρώ. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση κοντά στα 1,22 δολ., επιβαρύνοντας το ήδη αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Η επίσκεψη Γκάϊτνερ, η οποία έρχεται αμέσως μετά την επίσκεψη στην Κίνα, δείχνει να εστιάζει πλέον στη παγκόσμια οικονομική απειλή που συνιστά η ευρωπαϊκή κρίση, σε μία περίοδο που στις ΗΠΑ το Κογκρέσο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων και η ανάκαμψη επιτρέπει την απόσυρση των προγραμμάτων διάσωσης.

Αλλά όλα αυτά αμφισβητούνται ξανά. Τι θα γίνει, θα χρειαστούν άραγε άλλα 14 τρις. δολ. για να ηρεμήσει η κρίση του ευρώ; Κι αν ναι, ποια κράτη μπορούν να ρίξουν άλλο ένα αστρονομικό ποσό σαν κι αυτό, ένα χρόνο μετά την προηγούμενη ένεση των 14 τρισ.;

Ένα από τα θέματα που θα θίξει ο Αμερικανός υπουργός είναι η ανάγκη να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε στρες τεστ κατά το πρότυπο των αμερικανικών ομολόγων τους.

Όμως, παρόμοια τεστ στην Ευρώπη αναγκαστικά θα διαφέρουν από τα αμερικανικά που έγιναν την άνοιξη του 2009 γιατί στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένα τεράστιο κεφάλαιο διάσωσης (όπως το TARP των 700 δισ δολ στις ΗΠΑ) που να καλύπτει όποια κεφαλαιακά ελλείμματα διαπιστώνονται στις τράπεζες.

Πριν μερικές ημέρες είχε δηλώσει διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις ότι «η Ευρώπη θα τα καταφέρει». Ωστόσο, τώρα τα πράγματα δείχνουν ότι θα χρειαστεί ξανά παγκόσμια δράση, σε ένα περιβάλλον όπου ο καθένας προσπαθεί να ρίξει το βάρος της νέας κρίσης στον άλλον.

"Πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να τα καταφέρει. Πιστεύω ότι έχουν δεσμευθεί να διευθετήσουν πρόβλημα αυτό. Και πιστεύω ότι μπορούν να το κάνουν και ότι θα το κάνουν", δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε πριν από την τηλεοπτική της μετάδοση στην ηλεκτρονική σελίδα του Bloomberg στο Ιντερνετ.

"Θα αναλάβουν δράση. Και αναλαμβάνοντας δράση θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων εν καιρώ", είπε αναφερόμενος στη δυσπιστία που επιδεικνύουν οι αγορές απέναντι στους τίτλους δημοσίου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ απάντησε στον δημοσιογράφο που τον ρωτούσε εάν διαφωνεί με τον Πολ Βόλκερ: "Εμείς, ο Πολ Βόλκερ και εγώ, συμφωνούμε σχεδόν σε όλα". Ο αμερικανός υπουργός επέκρινε την πρόταση των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να αντιταχθούν στον δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οποιασδήποτε χώρας κινδυνεύει να μην αποπληρώσει το δάνειο.

"ΟΙ ΗΠΑ δεν έχασαν ποτέ ούτε δεκάρα", είπε. "Είμαστε πολύ ισχυροί ως χώρα χάρη σε ό,τι έπραξε το ΔΝΤ κατά το παρελθόν, και, για μία ακόμη φορά, έχουμε ισχυρό συμφέρον να βοηθήσουμε την Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση, και θα το πράξουμε κατά τρόπο συνετό για την αμερικανική οικονομία και τον αμερικανό φορολογούμενο".