You are here

G7: Ανάπτυξη ενός ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο

28/06/2022 20:41

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να εργαστούν για ένα ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε την Τρίτη Αμερικανός αξιωματούχος, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των εσόδων του Κρεμλίνου.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά θα «αναθέσουν στους υπουργούς να εργαστούν επειγόντως προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και διαβουλεύσεων με τρίτες χώρες και τον ιδιωτικό τομέα σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα ανώτατο όριο τιμών γύρω από το πετρέλαιο», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει στο τελικό ανακοινωθέν αργότερα, καθώς η τριήμερη σύνοδος κορυφής της G7 στις βαυαρικές Άλπεις πλησιάζει στο τέλος της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της προσπάθειας για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου κατά τη σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία.

Στόχος του σχεδίου είναι να στερήσει το Κρεμλίνο από την «κύρια πηγή μετρητών του και να αναγκάσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου να πέσει», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα.

Ενώ η Δύση έχει ήδη επιβάλει πολλαπλά επίπεδα κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση στη διαταγή του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η στόχευση της πετρελαϊκής βιομηχανίας αντιπροσωπεύει το υψηλότερο οικονομικό διακύβευμα μέχρι στιγμής.

Η ιδέα είναι ότι οι χώρες-καταναλωτές θα ορίσουν ουσιαστικά μια χαμηλή τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Μόσχα, έχοντας ανάγκη τα έσοδα, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να δεχτεί.

Το σχέδιο θα βοηθούσε επίσης να μειωθεί το ραγδαία αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, το οποίο έχει τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό και έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για ύφεση.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ενότητα μεταξύ των χωρών-καταναλωτών και το κατά πόσον η Ρωσία θα υποχωρούσε πραγματικά ή, αντίθετα, θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα, μειώνοντας τις ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη.

Οι εξαγωγές ενέργειας αποτελούν το μεγαλύτερο έσοδο της Ρωσίας, ενώ οι δυτικές χώρες είναι μεταξύ εκείνων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, το κύριο εμπόδιο στην ιδέα δεν είναι τόσο η προθυμία να προχωρήσει, όσο η διευθέτηση των εξαιρετικά πολύπλοκων λογιστικών και τεχνικών πτυχών.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να επιβάλουν το ανώτατο όριο είναι να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων εξαγωγέων πετρελαίου σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ή ασφαλιστικές εταιρείες, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν τη συμμόρφωση με τη χαμηλότερη τιμή.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής ότι το μπλοκ θα συζητήσει την πρόταση, αλλά ότι παραμένουν πολλά εμπόδια.

Είπε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα απαιτούσε την προσαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Μόσχας, η οποία θα χρειαζόταν την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών.