You are here

G7 και Μπορέλ καταδικάζουν τη βία στη Μιανμάρ

23/02/2021 11:08

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της G7 (του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής) και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν σήμερα εκ νέου σθεναρά τη βία που διαπράττουν οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ κατά ειρηνικών διαδηλώσεων, μετά το πραξικόπημα στη χώρα αυτή.

Οι Υπουργοί καλούν το στρατό και την αστυνομία να επιδείξουν ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Τονίζουν δε ότι η χρήση πυρομαχικών εναντίον άοπλων είναι απαράδεκτη. «Όποιος απαντά σε ειρηνικές διαμαρτυρίες με βία πρέπει να λογοδοτεί», προειδοποιούν.

Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι G7 και ο Ύπατος Εκπρόσωπος καταδικάζουν τον εκφοβισμό και την καταπίεση όσων αντιτίθενται στο πραξικόπημα, εκφράζουν την ανησυχία τους για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης, μεταξύ άλλων μέσω της διακοπής του διαδικτύου και των δρακόντειων αλλαγών στον νόμο που καταστέλλει την ελευθερία του λόγου. «Η συστηματική στόχευση διαδηλωτών, γιατρών, κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφων πρέπει να σταματήσει και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να ανακληθεί. Συνεχίζουμε να ζητούμε πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση για να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους», αναφέρουν.

«Παραμένουμε ενωμένοι καταδικάζοντας το πραξικόπημα στη Μιανμάρ. Ζητούμε και πάλι για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όσων κρατούνται αυθαίρετα, συμπεριλαμβανομένης της Πρωθυπουργού Aung San Suu Kyi και του Προέδρου Win Myint και συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στο λαό της Μιανμάρ στην προσπάθειά τους για δημοκρατία και ελευθερία», καταλήγουν.

ΚΥΠΕ