You are here

Gazprom: Εκτόξευση 60% στις τιμές φυσικού αερίου το χειμώνα

16/08/2022 16:14

Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε την Τρίτη ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν κατά 60% τον προσεχή χειμώνα, σε περισσότερα από 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, καθώς οι εξαγωγές και η παραγωγή της εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται εν μέσω δυτικών κυρώσεων, μεταδίδει το Reuters. 

Οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου στην Ολλανδία άγγιξαν υψηλό όλων των εποχών την άνοιξη, σε σχεδόν 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Έκτοτε έχουν πέσει, φτάνοντας τα 226 ευρώ ανά MWh την Τρίτη, αλλά παραμένουν πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, όταν ήταν περίπου 46 ευρώ ανά MWh, και δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης. Αντιθέτως μάλιστα. 

Το Κίεβο έκλεισε μια από τις διαδρομές της Gazprom για εξαγωγές προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα η ρωσική εταιρεία μείωσε τις προμήθειες στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία εν μέσω διαμάχης για τον σχετικό εξοπλισμό. 

Συνολικά, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom μειώθηκαν κατά 36,2%, στα 78,5 δισ. κυβικά μέτρα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Αυγούστου, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά 13,2%, στα 274,8 δισ. κυβικά μέτρα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας.

Πηγή: Euro2day