You are here

Γέλεν: Η αναταραχή έδειξε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ημιτελείς

31/03/2023 10:46

Οι πρόσφατες αναταραχές στον τραπεζικό τομέα είναι μια υπενθύμιση ότι παραμένει ημιτελές το έργο για τις μεταρρυθμίσεις και υπάρχει ανάγκη να «εξεταστεί εάν η απορρύθμιση μπορεί να έχει πάει πολύ μακριά», δήλωσε την Πέμπτη η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Η ομιλία της κ. Γέλεν, που έγινε σε συνέδριο του National Association for Business Economics, έρχεται μια ημέρα αφότου οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ που είναι επιφορτισμένες με την επίβλεψη της Silicon Valley Bank (SVB) αναγνώρισαν ότι μοιράζονται την ευθύνη για την κατάρρευση της τράπεζας.

Ενώ οι αποτυχίες της SVB και αργότερα της Signature Bank δεν προκάλεσαν οικονομική κατάρρευση, οι «ουσιώδεις παρεμβάσεις» που απαιτούνται υποδηλώνουν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, είπε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ.

Αναφερόμενη στην τραπεζική αναταραχή και την πανδημία, είπε: «Αυτά τα γεγονότα μας υπενθυμίζουν την επείγουσα ανάγκη να ολοκληρώσουμε τις ημιτελείς εργασίες».

Αυτές περιλαμβάνουν προσπάθειες «για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων μετά την κρίση, για έλεγχο εάν η απορρύθμιση μπορεί να έχει προχωρήσει πολύ μακριά, ενώ θα πρέπει να διορθωθούν οι ρωγμές στους ρυθμιστικούς κανόνες που αποκάλυψαν οι πρόσφατοι κραδασμοί», πρόσθεσε.

«Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε νέους τομείς κινδύνου», είπε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε χρεοκοπία τράπεζας προκαλεί σοβαρή ανησυχία.

Προς το παρόν, είναι «σημαντικό να επανεξετάσουμε εάν τα τρέχοντα εποπτικά και ρυθμιστικά μας καθεστώτα είναι επαρκή για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες. Πρέπει να ενεργήσουμε προς αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων εάν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε η κ. Γέλεν.

ΚΥΠΕ