You are here

Το γεν αδιαφορεί για τον αποπληθωρισμό

28/06/2004 13:11
Του Steve Johnson

Η εμπιστοσύνη προς την αντοχή της πορείας ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας απετέλεσε τον βασικότερο παράγοντα ενίσχυσης της ισοτιμίας του γεν .

Το γεν ήταν ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος των συναλλαγών της προηγούμενης εβδομάδας, και τούτο παρά το γεγονός ότι το τέρας του ιαπωνικού αποπληθωρισμού δεν έχει ακόμη εξοντωθεί.

Η εντεινόμενη εμπιστοσύνη προς την αντοχή της πορείας ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας απετέλεσε τον βασικότερο παράγοντα ενίσχυσης της ισοτιμίας του γεν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, κάτι που υποστήριξε σε σημαντικό βαθμό και το συνεχιζόμενο χρηματιστηριακό ράλι στο Τόκιο.

Ανάκαμψη >> «Όλοι μιλούν για την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, ωστόσο ξεχνούν ότι 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Ιαπωνία πέρυσι», επεσήμανε ο Κρις Τάουερ του ομίλου διαχείρισης επενδυτικών κινδύνων ΗΙFΧ.

Εξίσου σημαντικό, η αγορά παραμένει σχετικά αδιάφορη όσον αφορά μια ενδεχόμενη επιστροφή του κλίματος έντασης καθώς είναι γνωστό ότι το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομίας έχει διατάξει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να δαπανήσει 15,0 τρισ. γεν προκειμένου να καλύψει τα ανοίγματα που προκάλεσε η άνοδος του γεν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2004.

Άνοδος >> Το γεν ενισχύθηκε κατά 0,8% έναντι του ευρώ, προς το οποίο έκλεισε στα 130,92 και έκλεισε με άνοδο ύψους 1,8% έναντι της στερλίνας, στα 196,25.

Η υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας ήταν απότοκο των ενδείξεων ότι η αχαλίνωτη άνοδος της αγοράς ακινήτων της Βρετανίας ενδεχομένως να εισήλθε σε περίοδο σταθεροποίησης.

Καθώς μάλιστα οι τιμές καταναλωτή τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο των αρχών, υπάρχει διαδεδομένη πεποίθηση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της πέραν του 5% έως τον προσεχή Δεκέμβριο.