You are here

Το γεράκι γνώριζε αλλά... εποίησε τη νήσσαν

07/05/2004 11:29
Crash test για τη συνοχή της αμερικανικής κυβέρνησης, οι αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια αιχμαλώτων του Ιράκ οι οποίες θα αποδείξουν εάν και κατά πόσον οι Ρεπουμπλικανοί θα ξεπεράσουν και αυτή την κρίση, όπως τις προηγούμενες, χωρίς να αποδώσουν ευθύνες. Ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ασκούν πιέσεις για τον εντοπισμό του «αποδιοπομπαίου τράγου» που θα αναλάβει τις ευθύνες για όλα τα λάθη της αμερικανικής κυβέρνησης. Το προφίλ ταιριάζει περισσότερο στον υπουργό Αμυνας...

Η ρώσικη ρουλέτα στήθηκε, το παιγνίδι αρχίζει οσονούπω: Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ θα είναι άραγε το πρώτο θύμα στην αναζήτηση ευθυνών για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της τετραετίας Μπους, που λέγεται Ιράκ; Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία αναζήτηση που μοιάζει μονόδρομος για τους Ρεπουμπλικάνους, αν θέλουν να συντηρήσουν τις ελπίδες νίκης στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η δημοτικότητα του Μπους βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001 και τα γυμνά κορμιά των κουκουλοφόρων Ιρακινών δεν είναι ακριβώς η διαφήμιση που θα επέλεγαν οι επιτελείς του προέδρου...Η αντιστροφή του κλίματος, άρα, συνιστά πολιτική επιταγή.

Η ελεγχόμενη διαρροή στον αμερικανικό Τύπο για την επίπληξη του Μπους προς τον υπουργό Αμυνας εξυπηρετεί πρωτίστως τον στόχο «θωράκισης του προέδρου». Ο Μπους διαμαρτυρήθηκε διότι «ενημερώθηκε για την υπόθεση από την τηλεόραση» και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

Ήταν η πρώτη δημόσια επίπληξη του Ράμσφελντ, του τελευταίου στον μακρύ κατάλογο των «ανθρώπων του προέδρου» που έρχονται στο στόχαστρο για την ελλιπή επίδοσή τους. Ο Ράμσφελντ, που φέρεται να γνώριζε για την υπόθεση των βασανισμών από τα μέσα Ιανουαρίου, είχε εξέλθει αλώβητος από μία σειρά κρίσεων, από την αδυναμία επιβολής της ειρήνης στο Αφγανιστάν έως το χάος του Ιράκ. Και ενώ ολοένα και περισσότερα στελέχη ζητούν εμμέσως την κεφαλή του Ράμσφελντ επί πίνακι, ως αναγκαίο αντίτιμο της νίκης τον Νοέμβριο, ο επικεφαλής του Πενταγώνου δεν φέρεται έτοιμος να παραιτηθεί. Έχει εξάλλου την απόλυτη στήριξη του Μπους, ο οποίος επανέλαβε ότι ο Ράμσφελντ «θα παραμείνει στην κυβέρνηση». Στη συνέντευξή του χθες με το βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο Μπους ζήτησε έστω και εμμέσως συγγνώμη για τους βασανισμούς Ιρακινών αιχμαλώτων. «Του είπα ότι λυπάμαι για την ταπείνωση που υπέστησαν οι Ιρακινοί αιχμάλωτοι και οικογένειές τους». δήλωσε.

Μόνο η αρχή... Με τη διαφορά ότι η κρίση που ξέσπασε από την αποκάλυψη των αποτρόπαιων μεθόδων βασανισμού μαίνεται ανεξέλεγκτα και ουδείς μπορεί ακόμη να προβλέψει την κορύφωσή της. Οι νέες φωτογραφίες που δημοσίευσε η Ουάσιγκτον Ποστ από τις αήθεις πρακτικές στις ιρακινές φυλακές εντείνει την ανησυχία των Ρεπουμπλικάνων ότι βρισκόμαστε μόνον στην κορυφή του παγόβουνου. Το πρωτοφανές σκάνδαλο, από τη χώρα που εκδίδει ετήσιες εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο και την κυβέρνηση που αυτοπροβάλλεται ως η προσωποποίηση του «συμπονετικού συντηρητισμού», παίρνει πλέον απειλητικές διαστάσεις.

Κυβέρνηση και κόμμα βρίσκονται στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να συνεχίζουν το έργο και την προεκλογική εκστρατεία με έναν «εκρηκτικό μηχανισμό» -τις φωτογραφίες του αίσχους- ανά χείρας και με τη δημόσια εικόνα των περισσοτέρων στελεχών να έχει αμαυρωθεί σχεδόν ανεπανόρθωτα. Δεν είναι μόνον ο Ράμσφελντ.

Ο Κόλιν Πάουελ, που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα χαλκευμένα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Ιράκ και φέρεται να είχε διαφωνήσει με τους ιέρακες του Πενταγώνου για τον πόλεμο, ήταν ο πρώτος που βρέθηκε στο στόχαστρο. Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορήθηκε για «παραφωνίες» στους μιλιταριστικούς τόνους του Πενταγώνου σε σημείο που, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ πέρυσι τον Αύγουστο, σε περίπτωση νίκης του Μπους θα υποβάλει την παραίτησή του στις 21.1.05, ακριβώς μία ημέρα μετά την ορκωμοσία.

Ακολούθησε η μανιώδης καταδίωξη των αρχηγών της CΙΑ, Τζορτζ Τένετ και του FΒΙ, Ρόμπερτ Μίλερ, με αφορμή το πόρισμα του Κογκρέσου, σύμφωνα με το οποίο οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν αποτρέψιμες, αλλά τα κενά στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο υπηρεσιών επέτρεψαν τελικά την εκδήλωσή τους. Το FΒΙ κατάφερε να αντικρούσει την κατηγορία όταν διέρρευσε στον Τύπο απόρρητο έγγραφο προς τον Μπους, με ημερομηνία 6/9/01, το οποίο ενημέρωνε τον πρόεδρο για τον κίνδυνο της αλ-Κάιντα.

Διελκυστίνδα Ο ίδιος ο Μπους βρέθηκε εκτεθειμένος και από τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Πολ Ο’Νιλ, ο οποίος έθεσε στη διάθεση δημοσιογράφου απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η απόφαση για τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν ειλλημμένη πολύ πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Η διελκυστίνδα Κογκρέσου - Μπους για την περίφημη κατάθεση της Κοντολίσα Ράις στην ανεξάρτητη επιτροπή που μελετά τις επιθέσεις έβαλε στο στόχαστρο και το «αγαπημένο παιδί» του προέδρου.

Με τα πρωτοκλασάτα στελέχη ευάλωτα και την πληγή ανοικτή η έκβαση των εκλογών είναι μάλλον αβέβαιη. Η κυβέρνηση έχει, βεβαίως, αντέξει ένα τρομοκρατικό πλήγμα, δύο πολέμους, δύο σκάνδαλα και αλλεπάλληλες κρίσεις σε μία πρωτοφανή επίδειξη ενότητας και ομοφωνίας. Κατά τους αναλυτές, πάντως, η ομοφωνία πνέει πλέον τα λοίσθια αφού προέχει, στο όνομα του προεκλογικού αγώνα, η εξεύρεση του αποδιοπομπαίου τράγου...

Συγγνώμη
Συγγνώμη για τους βασανισμούς Ιρακινών, ζήτησε εμμέσως ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις του αραβικού κόσμου

Μέτρα

«Ο Ερυθρός Σταυρός, γνωρίζοντας την κατάσταση και βάση των ευρημάτων του, ζήτησε επανειλημμένα από τις αμερικανικές αρχές να λάβουν διορθωτικά μέτρα», Αντονέλα Νοτάρι, εκπρόσωπος Ερυθρού Σταυρού για τις ιρακινές φυλακές 6/5/04

Άλλα λόγια

«Κελιά βασανισμών, δωμάτια βιασμών...Η βαρβαρότητα αποκαλύφθηκε σε όλη της την κλίμακα», Τζορτζ Μπους για τις ιρακινές φυλακές, 23.9.03