You are here

Για πρώτη φορά από το 1990, η Κίνα δεν ορίζει στόχο ανάπτυξης επί του ΑΕΠ

22/05/2020 07:10

Ο Πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ γνωστοποίησε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν ορίζει, όπως γίνεται κάθε χρόνο από το 1990, ποσοστό-στόχο για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης επί του ΑΕΠ, λόγω της "μεγάλης αβεβαιότητας" που εγείρει η πανδημία του κορωνοϊού όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το διεθνές εμπόριο.

Το Πεκίνο θέτει πάντως δευτερεύοντες στόχους, όπως η διατήρηση της ανεργίας σε επίπεδο περί το 6% και του πληθωρισμού περί το 3,5% για το τρέχον έτος.

"Το ότι δεν ορίζουμε συγκεκριμένο στόχο για την οικονομική ανάπτυξη θα επιτρέψει σε όλους μας να επικεντρωθούμε στην εξασφάλιση της σταθερότητας", εξήγησε ο Λι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας. "Η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ορισμένους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν", λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του αντίκτυπου που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο Λι στην ομιλία-ποταμό αυτή.

Ο Λι Κετσιάνγκ σημείωσε πως στόχος είναι το έλλειμμα φέτος είναι να φθάσει "τουλάχιστον" περί το 3,6% του ΑΕΠ, από 2,8% το 2019, εξαγγέλλοντας ουσιαστικά τεράστια αύξηση των δημοσίων δαπανών για να τονωθεί η οικονομία.

Η οικονομία της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες. Κινέζοι ηγέτες έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας θα ενισχυθεί.

ΚΥΠΕ