You are here

Goldman Sachs: ''Φούσκα'' τα κρατικά ομόλογα στις ΗΠΑ ;

06/06/2003 15:54
Είναι άραγε τα κρατικά ομόλογα η νέα φούσκα στις ΗΠΑ; Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει εδώ και αρκετό καιρό πολλούς γκουρού της Wall Street, καθώς τελευταία οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων φαίνεται πως ενισχύονται διαρκώς, μετά και τη μεγάλη κάμψη που παρατηρήθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες.

Η κάμψη αυτή οφείλονταν κυρίως στις ανησυχίες που είχαν γεννηθεί στους παράγοντες της αγοράς για την πορεία των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων αλλά και για την παρατήρηση φαινομένων στις ΗΠΑ τύπου παγίδας ρευστότητας που είχε καταγραφεί στην Ιαπωνία.

Αν όντως υπάρχει φούσκα τότε αυτή είναι πραγματικά ήπια τονίζει ο Bill Dudley, κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs, καθώς η πιθανότητα για την «επανάληψη» φαινομένων όπως αυτό της Ιαπωνίας αγγίζει το 15%.

Ο κ. Dudley επισημαίνει, ότι η απόφαση της Federal Reserve για τις 24-25 Ιουνίου σχετικά με τα επιτόκια θα είναι καθοριστική για την πορεία των κρατικών ομολόγων. Αν η Fed αποφασίσει μείωση τότε αυτό θα ενισχύσει την αγορά, καθώς θα διαφανεί πρόβλημα στην κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και αυτόματα οι επενδυτές θα οδηγηθούν σε πιο ασφαλή καταφύγια, όπως είναι και οι κρατικοί τίτλοι.

Προβλέψεις του Bill Dudley για αποδόσεις βασικών ομολόγων:

* 10ετές κρατικό ομόλογο: απόδοση στο 3,94%
* Ομόλογο διάρκειας 3 μηνών: απόδοση στο 4,1%
* Ομόλογο 6 μηνών: απόδοση στο 4,1%
* Ομόλογο 12 μηνών: απόδοση στο 4%

Ωστόσο ο επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής ανάλυσης της Goldman Sachs θεωρεί ότι ορθολογιστική αξία για την απόδηση του 10 ετούς είναι το 4,75%, πολύ υψηλότερα δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Δύο βασικά σενάρια της Goldman Sachs επί του θέματος

Το πρώτο σενάριο είναι ότι οι ΗΠΑ πέφτουν τελικώς σε μια ανάλογη παγίδα ρευστότητας όπως αυτή της Ιαπωνίας μαζί φυσικά και με την ύπαρξη αποπληθωρισμού. Αν επαληθευθεί το συγκεκριμένο σενάριο αυτό θα σημάνει αυτόματα αγορά ομολόγων.

Με βάση επίσης το σενάριο αυτό, η απόδοση των ομολόγων θα υποχωρήσει στο 2%, ή ακόμη και χαμηλότερα.

Με βάση το δεύτερο σενάριο, η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει και τα επιτόκια επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Στην περίπτωση παρατήρησης αυτού του σεναρίου, θα σηματοδοτηθεί αυτόματα και πώληση.

Εδώ η απόδοση προβλέπεται να ενισχυθεί στο 4,75% ή ακόμη και σε υψηλότερα επίπεδα ανάλογα φυσικά και με τη διακύμανση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs το σενάριο αυτό είναι πολύ πιο πιθανό.

Ωστόσο η βραχυπρόθεσμη πορεία των ομολόγων θα επηρεαστεί από τα εξής:

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν και τα οποία αντιστοίχως θα δείξουν ανάκαμψη η κάμψη στην οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ. Εδώ ακριβώς είναι που ο αμερικανός αναλυτής υπογραμμίζει ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε ανάκαμψη για αυτό και κανείς πρέπει να είναι επιφυλακτικός για την πορεία της αγοράς ομολόγων.

Το δεύτερο ζήτημα που θα παίξει πραγματικά καθοριστικό ρόλο είναι η Σύνοδος της Fed στις 24-25 Ιουνίου. Αν η Fed μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, που είναι και το σενάριο της Goldman Sachs, τότε θα αλλάξουν οι προσδοκίες για την μελλοντική πορεία των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Αυτό λοιπόν θα έχει ως αποτέλεσμα η τάση flattening της καμπύλης απόδοσης να οδηγήσει σταδιακά και τις αποδόσεις σε χαμηλότερα επίπεδα.

Επίσης αν η Federal Reserve προχωρήσει σε μια τέτοια μείωση τότε,σύμφωνα και με την Goldman Sachs, θα ενισχυθούν οι ανησυχίες για την πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν περαιτέρω αγορές σε κρατικά ομόλογα.

Μαρία Πεκτέση