You are here

H εικόνα διεθνώς για την πανδημία Covid-19

13/10/2021 09:07

Η μεξικανική δικαιοσύνη δίνει εντολή να εμβολιαστούν για την COVID-19 τα παιδιά στην εφηβεία, ενώ η ομοσπονδιακή νομοθεσία υπερισχύει της πολιτειακής, υπενθυμίζει ο Λευκός Οίκος εν μέσω της πολεμικής στο Τέξας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται να καταγράφονται κρούσματα και θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Μεξικό

Η μεξικανική δικαιοσύνη απαίτησε οι ομοσπονδιακές αρχές να εμβολιάσουν κατά της COVID-19 τα παιδιά ηλικίας 12 ως 17 ετών, απόφαση που η Κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει με προσοχή.

Δικαστήριο της πολιτείας του Μεξικού - μιας από τις 32 της χώρας - επικαλέστηκε "το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία για την πληθυσμιακή ομάδα, στην προκειμένη υπόθεση, όλων των ανηλίκων ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών", σύμφωνα με απόσπασμα της απόφασης που δημοσίευσε η μεξικανική έκδοση της εφημερίδας El Pais.

To δικαστήριο της Ναουκάλπαν, κοντά στην πρωτεύουσα, έλαβε την απόφαση εξετάζοντας προσφυγή για τον εμβολιασμό ανηλίκου.

"Θα αναλύσουμε τον φάκελο με μεγάλη προσοχή", ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ. Η κυβέρνηση δεν είναι κατ’ ανάγκη υποχρεωμένη να συμμορφωθεί προς την απόφαση αυτή της δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι θα χορηγηθεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε ανηλίκους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή όσους έχουν συννοσηρότητες που μπορεί να οδηγήσουν στο να παρουσιάσουν βαριές μορφές της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 23.000 αιτήσεις για τον εμβολιασμό ανηλίκων στις υγειονομικές αρχές.

Αρκετοί ανήλικοι εμβολιάστηκαν σε όλη τη χώρα κατόπιν προσφυγών των γονέων τους σε δικαστήρια.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 546 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 7.187 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 282.773 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.732.429, κατά τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει χθες Τρίτη ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία "υπερισχύει" αυτής που θεσπίζει κάθε πολιτεία, μετά την απόφαση του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Τέξας να εναντιωθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 που αποφάσισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος για εκατομμύρια εργαζόμενους.

"Η ομοσπονδιακή νομοθεσία υπερισχύει της νομοθεσίας των πολιτειών", απάντησε η Τζεν Ψάκι ερωτηθείσα για την πρωτοβουλία του κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αν και απέφευγε για καιρό να λάβει μέτρα υποχρεωτικής φύσης για το ζήτημα, ανακοίνωσε πριν από έναν μήνα πως ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 θα γίνει υποχρεωτικός για περίπου 100 εκατομμύρια εργαζομένους, τόσο λειτουργούς του ομοσπονδιακού κράτους, όσο και ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ωστόσο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τους κανόνες που θα διέπουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων των ιδιωτικών επιχειρήσεων με πάνω από εκατό υπαλλήλους, τις οποίες αφορά το μέτρο.

"Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ιστορικό προηγούμενο" για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα "και θέλουμε να το κάνουμε σωστά", δικαιολόγησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας ερωτηθείσα για την καθυστέρηση.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις των αερομεταφορών οφείλουν μολαταύτα να επιβάλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 στους εργαζομένους τους από την 8η Δεκεμβρίου.

Η American Airlines, η οποία έχει έδρα το Τέξας, γνωστοποίησε ότι θα τηρήσει a priori την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανοίξει "στις αρχές Νοεμβρίου" τα χερσαία σύνορα με το Μεξικό και με τον Καναδά στους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 και κάνουν μετακινήσεις που δεν κρίνονται απόλυτα απαραίτητες, ανήγγειλαν σήμερα αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και τοπικοί πολιτικοί.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, την ημερομηνία που θα ισχύσει η νέα κατάσταση θα διευκρινίσει "πολύ σύντομα", πιθανόν ήδη σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Η αλλαγή των κανόνων θα ισχύσει επίσης για τα ταξίδια με πορθμεία, ενώ παρόμοιες - αν και όχι απόλυτα ίδιες - διατάξεις θα εφαρμόζονται για τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια.

Ο Καναδάς επιτρέπει από την 9η Αυγούστου την είσοδο σε πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς που κάνουν ταξίδια στην επικράτειά του ακόμη κι δεν χαρακτηρίζονται απόλυτα απαραίτητα.

Μιανμάρ

Το υπουργείο Υγείας της Μιανμάρ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.382 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 26 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού από την εκδήλωσή της στην ασιατική χώρα περίπου 55 εκατομμυρίων κατοίκων την 23η Μαρτίου 2020 ανέρχεται σε 18.188 νεκρούς επί συνόλου 481.230 μολύνσεων, δείχνουν οι αριθμοί του στρατιωτικού καθεστώτος.

Ιράν

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 213 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 13.391 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία έφθασε ως αυτό το στάδιο από την εκδήλωσή της στην ιρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2020 τους 123.081 νεκρούς επί συνόλου 5.729.785 μολύνσεων.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Ιράν νοσηλεύονται 5.124 ασθενείς με την COVID-19.

Ως χθες στη χώρα των περίπου 83 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 46,25 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων πάνω από 33 εκατ. και τη δεύτερη, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Μαλαισία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη υπέκυψαν 103 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 7.276 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Ασίας με σχεδόν 33 εκατ. κατοίκους έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 27.525 νεκρούς επί συνόλου 2.353.579 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 108.997. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Μαλαισίας νοσηλεύονται 722 ασθενείς με την COVID-19, 386 διασωληνωμένοι.

Μέχρι χθες είχε εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 το 66,1% του πληθυσμού, ενώ το 75,2% έχει λάβει την πρώτη δόση, κατά τους αριθμούς του υπουργείου.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 185 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 7.359 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 601.398 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, που μετρά 212 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ (πάνω από 714.000 νεκροί).

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 21.590.097 η Βραζιλία παραμένει στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο καθώς ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 προχωρά -πάνω από το 70% των πολιτών έχει πλέον λάβει τουλάχιστον μια δόση-, ο κυλιόμενος μέσος όρος των θανάτων που διαπιστώνονται ημερησίως σε επτά ημέρες έχει υποχωρήσει τελευταία κάτω από τους 500, από τους σχεδόν 3.000 όταν η πανδημία έφθανε στην κορύφωση τον Απρίλιο.

Ινδία

Στην Ινδία ξεπεράστηκε σήμερα το ορόσημο των 34 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Η χώρα έγινε η δεύτερη που το υπερέβη σε παγκόσμια κλίμακα, μετά τις ΗΠΑ (44,56 εκατ. μολύνσεις).

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 15.823 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 226 ασθενείς με την COVID-19.

Παναμάς

Οι παναμαϊκές αρχές ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι ενέκριναν τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer κατά της COVID-19 σε ανθρώπους που θεωρείται ότι διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν βαριές μορφές της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών, των πολιτών ηλικίας άνω των 55 ετών, των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας και κατάκοιτων ασθενών.

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 7.275 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 469.440 κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Από τον Ιανουάριο, έχουν χορηγηθεί πάνω από 5,5 εκατ. δόσεις εμβολίων, που ανοσοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας.

ΚΥΠΕ