You are here

H Fed στα βήματα της Ιαπωνίας

17/12/2008 11:15
Της Μαρίας Πηλείδου

Στην τακτική της "ποσοτικής χαλάρωσης" αναμένεται ότι θα καταφύγει η Fed σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανασύρει την αμερικανική οικονομία από την ύφεση αν ακόμα και ο μηδενισμός των επιτοκίων αποβεί άκαρπος

Σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια η Fed, σε μια ύστατη προσπάθεια να αναχαιτίσει την πιστωτική κρίση, αφήνοντας έκπληκτους τους οικονομικούς αναλυτές.

Συγκεκριμένα, η Fed ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, καθιερώνοντας παράλληλα εύρος διακύμανσης μεταξύ του μηδενός και του 0,25%.

Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε η μείωση του επιτοκίου που δανείζει απευθείας τις τράπεζες και τις επενδυτικές εταιρείες στο 0,5% από 1,25%, ενώ προανήγγειλε μεγάλες αγορές ομολόγων και τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητα, να διευκολύνει τη χρηματοδότηση και να στηρίξει την ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκε, είναι διατεθειμένος να πράξει ότι είναι απαραίτητο για να αναχαιτίσει τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 30 ετών. «Η Fed θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να επανέλθει η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η σταθερότητα των τιμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιαπωνικό μοντέλο

Όπως όλα δείχνουν η Fed είναι έτοιμη, σε περίπτωση που η μείωση των επιτοκίων δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, να προχωρήσει στο πιο παράτολμο εγχείρημα των 94 ετών στην ιστορία της για να περιορίσει τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης που ταλανίζει την αμερικανική οικονομία εδώ και ένα χρόνο. Οικονομικοί αναλυτές, υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας θυμίζουν αρκετά τη μείωση των επιτοκίων στο μηδέν από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την περίοδο 2001-2006, με παράλληλες ενέσεις ρευστότητας. Πολλοί αναμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης» (quantitative easing), ακολουθώντας την ίδια τακτική με αυτή της Ιαπωνίας όταν είχε έρθει αντιμέτωπη με το φαινόμενο του αποπληθωρισμού τη δεκαετία του 1990. Κατά αυτό τον τρόπο, η ομοσπονδιακή τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό της για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της χώρας. «Από εδώ και στο εξής, η νομισματική πολιτική αναγκαστικά θα διαμορφώνεται κυρίως από μη ‘παραδοσιακά εργαλεία’, για την ενδυνάμωση της οικονομίας», επεσήμανε ο πρώην διοικητής της Fed, Λάιλ Γκράμλεϊ.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve φαίνεται ότι θα κινηθούν προς νέα πλεύση στην πολιτική τους, προωθώντας προγράμματα δανεισμού χρηματοδοτούμενα από την ίδια την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, διαδικασία η οποία είχε ονομαστεί από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ως «ποσοτική χαλάρωσης», η οποία θα αντικαταστήσει το βασικό επιτόκιο ως το βασικό «εργαλείο» πολιτικής. Ο Μπερνάνκε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια τέτοια τακτική, αναφέροντας ότι είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να προστατέψουν την οικονομία, αναφέροντας ότι ακόμα και οι άμεσες αγορές κυβερνητικών και στεγαστικών χρεών είναι πιθανή. Όπως φαίνεται, η Fed ετοιμάζεται να διευρύνει τα χρηματοδοτικά της εργαλεία προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων και τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων μέχρι το βαθμό που απαιτούν οι συνθήκες. Επίσης, θα αναζητά τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Εδώ, να υπενθυμίσουμε ότι η Fed τους τελευταίους 14 μήνες έχει προχωρήσει σε 9 μειώσεις επιτοκίων και σε ενέσεις ρευστότητας ύψους 1,4 τρις. δολαρίων προς τις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ανακοίνωση των επιτοκίων, οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν, ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,5% και το ευρώ ενισχύθηκε περαιτέρω έναντι του δολαρίου, φτάνοντας η ισοτιμία κοντά στο 1,4.