You are here

H Γερουσία στέλνει το δικό της μήνυμα, παραμονή συνάντησης Πομπέο με ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

23/10/2020 07:21

Με δύο ψηφίσματα, το ένα για το Αζερμπαϊτζάν και το άλλο για την Τουρκία, οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ, Μπομπ Κέισι, Έντ Μάρκεϊ, Ντικ Ντέρμπιν, Κόρι Μπούκερ και Τζακ Ριντ, ζητούν από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο  να αναφέρει λεπτομερώς τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των δύο αυτών χωρών σε όλο το Νότιο Καύκασο, στο εσωτερικό των χωρών τους, και, στην περίπτωση της Τουρκίας, στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Τα ψηφίσματα απαιτούν επίσης πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίζει η αμερικανική βοήθεια ασφαλείας σε αυτές τις παραβιάσεις και να ενημερώσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να περιορίσουν ή να τερματίσουν τη βοήθεια ασφαλείας και τις πωλήσεις όπλων σε αυτές τις χώρες.

Όπως ανέφερε πηγή στο Κογκρέσο, η παρουσία τους την παραμονή των επαφών που θα έχει σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τους ομολόγους του της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ο Yπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Το ενδιαφέρον για τα δύο αυτά ψηφίσματα είναι ότι έχουν προνομιακό χαρακτήρα και δεν χρειάζεται να περάσουν από συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και μπαίνουν κατευθείαν για ψήφιση στην ολομέλεια, εκτός κι αν μπλοκαριστούν από τον ηγέτη της πλειοψηφίας. Επίσης τα ψηφίσματα επικαλούνται νόμιμη αρχή σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί εξωτερικής βοήθειας, 502Β (γ), το οποίο σημαίνει πως από τη στιγμή που θα ψηφιστούν από τη Γερουσία, οι πρόνοιές τους πρέπει να εφαρμόζονται εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του γραφείου του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, οι γερουσιαστές εισάγουν αυτά τα ψηφίσματα υπό το φως της συνεχιζόμενης βίας στον νότιο Καύκασο.
«Με πλήρη υποστήριξη από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε σε αστικά κέντρα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες αμάχους και εκδιώκοντας πάνω από το μισό πληθυσμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τα σπίτια τους. Η επιθετικότητα της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και το βόρειο Ιράκ έχει επίσης οδηγήσει σε πολλές αξιόπιστες εκθέσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσα στα σύνορά τους, οι κυβερνήσεις τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Τουρκίας έχουν μακρά ιστορία άρνησης στους ίδιους τους δικούς τους πολίτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, που τους αξίζουν».

Όπως δήλωσε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, «η συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του αρμενικού λαού - με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας - έχει ήδη προκαλέσει οδυνηρό φόρο αίματος στους πολίτες της περιοχής και είχε ως αποτέλεσμα φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια ασφαλείας και όπλα στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία καθώς αυτές απομακρύνουν την περιοχή όλο και περισσότερο από την ειρήνη », είπε ο δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Νέα Ιερσέη.

Σημείωσε παράλληλα ότι το μοτίβο βίας της Τουρκίας εκτείνεται πέρα από τον Νότιο Καύκασο, μέχρι τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, και τόσο ο Πρόεδρος Αλίγιεφ όσο και ο Πρόεδρος Ερντογάν έχουν προκαλέσει φρικτές κακοποιήσεις στους λαούς τους.
«Αυτά τα ψηφίσματα αντιτίθενται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας και ανοίγουν τον δρόμο για να σταματήσουν να οπλίζουν δύο κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν συχνά τις δυνάμεις ασφαλείας τους για να βλάψουν αθώους ανθρώπους».

Το ψήφισμα για το Αζερμπαϊτζάν ζητά:
• Όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν εντός του Αζερμπαϊτζάν •
• Περιγραφή των μέτρων που έχουν λάβει οι ΗΠΑ για την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν.
• Τη γνώμη του Υπουργού Εξωτερικών για το κατά πόσον οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν τη συνέχιση της βοήθειας ασφαλείας των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και όλα τα γεγονότα που υποδηλώνουν ότι αυτή η βοήθεια είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ
• Όλες τις διαθέσιμες αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν σε ολόκληρο τον Νότιο Καύκασο.
• Πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα να έχει χρησιμοποιηθεί ή ότι θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ στον Νότιο Καύκασο από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν •
• Μια περιγραφή των μέτρων που έχουν λάβει οι ΗΠΑ για να αποθαρρύνουν πρακτικές εχθρικές προς τα ανθρώπινα δικαιώματα από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν στον Νότιο Καύκασο και να αποσυνδέσουν τη βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ και των ΗΠΑ από αυτές.

Το ψήφισμα για την Τουρκία ζητά:
• Όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών από την τουρκική κυβέρνηση στο εσωτερικό της Τουρκίας •
• Περιγραφή των μέτρων που έχουν λάβει οι ΗΠΑ για την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
• Τη γνώμη του υπουργού Εξωτερικών για το κατά πόσον οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν τη συνέχιση της βοήθειας ασφαλείας των ΗΠΑ στην Τουρκία και όλα τα γεγονότα που υποδηλώνουν ότι αυτή η βοήθεια είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ •
• Όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Τουρκίας, τις ένοπλες δυνάμεις της, και σχετιζόμενες μ’ αυτήν ομάδες και άτομα στο νότιο Καύκασο, τη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ •
• Πληροφορίες σχετικά με το αν η αμερικανική βοήθεια ασφαλείας έχει χρησιμοποιηθεί ή είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί στο Νότιο Καύκασο, τη Συρία, τη Λιβύη ή το Ιράκ, από την κυβέρνηση της Τουρκίας •
• Πληροφορίες σχετικά με το αν έχουν χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-16.
• Περιγραφή των μέτρων που έχουν λάβει οι ΗΠΑ για να αποθαρρύνουν πρακτικές εχθρικές προς ανθρώπινα δικαιώματα από την κυβέρνηση της Τουρκίας στο Νότιο Καύκασο, τη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, και για να αποσυνδέσουν τη βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ και των ΗΠΑ από αυτές.

ΚΥΠΕ