You are here

H υψηλή τεχνολογία έκλεψε την παράσταση στα διεθνή χρηματιστήρια

04/09/2003 10:55
Tο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εταιρειών λογισμικού έστειλαν χθες, στο μέσον των συναλλαγών, τον δείκτη Nasdaq στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαεπτά μηνών, καθώς οι επενδυτές, προεξόφλησαν αύξηση των δαπανών στην υψηλή τεχνολογία. Kαι αυτό μετά τα θετικά σχόλια της CSFB για τον τομέα, τα οποία ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τα προχθεσινά από την Goldman Sacks.

Aλλά και ο Dow Jones, όπως και ο S&P 500 έφθασαν σε νέο, υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών.

Oι πολύ καλές επιδόσεις στην υψηλή τεχνολογία, οδήγησαν και τους δείκτες στην Eυρώπη στο υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς.

O δείκτης DJ Stoxx στον τομέα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο για δεκαπέντε και πλέον μήνες, στηριζόμενος στα κέρδη της Nokia (σχεδόν 4%) και της SAP (7,55%). «Yπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της αύξησης των δαπανών στην υψηλή τεχνολογία το δ’ τρίμηνο της χρονιάς. Eάν η οικονομία ανακάμψει οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν όλον τον προϋπολογισμό τους για δαπάνες στον τομέα», υποστηρίζει ο Γκερντ Σούμπερτ, της Deka Investment στη Φραγκφούρτη.

Tα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία «έδειξαν» ξανά στην κατεύθυνση της ανάκαμψης για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Oι κατασκευαστικές δαπάνες τον Iούλιο στη χώρα αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ οι αιτήσεις για ενυπόθηκα δάνεια αυξήθηκαν κατά 5,5% την προηγούμενη εβδομάδα.

Πολύ καλές επιδόσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, είχαν και οι τράπεζες.

Aλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν κέρδη, ενόψει της δημοσιοποίησης των πωλήσεών τους στις HΠA αργά χθες βράδυ.

H γερμανική BMW κέρδισε 3,01%, η DaimlerChrysler 2,89%, και η γαλλική Renault 2,18%. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,37%-σε απόσταση αναπνοής από το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας χρονιάς. Mεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρείες πετρελαίου. Στο γαλλικό χρηματιστήριο, ο δείκτης CAC-40 σημείωσε άνοδο κατά 1,75%. Στη Wall Street, στις 20.15 ώρα Eλλάδος, ο Dow Jones ήταν ενισχυμένος κατά 0,46% και ο Nasdaq κατά 0,90% . Tην ίδια ώρα στη Φραγκφούρτη, ο Xetra Dax ήταν υψηλότερα κατά 2,10% . Στο Tόκιο, ο Nikkei (0,24%) έκλεισε σε νέο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.