You are here

Χαιρετίζει την πρόθεση της Μόσχας για συνέχιση των διαβουλεύσεων προς άρση του αδιεξόδου η ΚΣΣΕ

12/01/2018 08:06

Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), δια του Εκπροσώπου Τύπου του, εκφράζει στήριξη στην πρόθεση της Ρωσίας να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για την εξεύρεση λύσης που θα αποκαθιστά τις σχέσεις των δύο πλευρών.
 
Όπως δήλωσε την Πέμπτη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Ντάνιελ Χόλτγκεν, το ΣτΕ σημειώνει τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου της Δούμας, Πιότρ Τολστόι, ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έχει και θα συνεχίσει να έχει περαιτέρω διαβουλεύσεις με την ΚΣΣΕ και μετά τη Σύνοδο του Ιανουαρίου. «Στηρίζουμε τη συνέχιση των διαβουλεύσεων με σκοπό την εξεύρεση μιας λύσης» είπε ο κ. Χόλτγκεν.
 
Νωρίτερα χθες, ο κ. Πιοτρ είχε δηλώσει στο TASS ότι η Ρωσία δεν θα στείλει την αντιπροσωπεία της στη χειμερινή Σύνοδο της ΚΣΣΕ, καθώς δεν έχουν υιοθετηθεί οι τροποποιήσεις των κανονισμών της Συνέλευσης που προστατεύουν τις εθνικές αντιπροσωπείες από διακρίσεις.
 
Πρόσθεσε ότι η απόφαση της ρωσικής πλευράς να μην συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ΚΣΣΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι την αλλαγή των κανονισμών. Ταυτόχρονα είπε ότι συνεχίζονται οι επαφές, ώστε να γίνει κατανοητό ότι «κάθε είδους διάκριση σε βάρος εθνικών αντιπροσωπειών επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τον ίδιο τον οργανισμό».
 
Τον Απρίλιο του 2014 αφαιρέθηκαν από τη ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ βασικά της δικαιώματα, μεταξύ αυτών και το δικαίωμα ψήφου, λόγω της κατάστασης στην Κριμαία. Το θέμα της αποκατάστασης των δικαιωμάτων τέθηκε δύο φορές το 2015, με τους περιορισμούς να παραμένουν ωστόσο σε ισχύ.
 
Ως απάντηση, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στις δραστηριότητες της ΚΣΣΕ, ενώ τον Ιούνιο του 2017 δεν κατέβαλε ούτε τη συνεισφορά της προς το ΣτΕ. Η Μόσχα ζητά την εισαγωγή προνοιών στους κανονισμούς της ΚΣΣΕ που θα απαγορεύουν την αποστέρηση των δικαιωμάτων των εθνικών αντιπροσωπειών.

ΚΥΠΕ