You are here

Χαλάρωση του νόμου για μάσκες από Μπολσονάρου

03/07/2020 20:24

Χαλάρωσε το νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο σχετικά με την χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, Ο Υπουργός Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκα θεωρεί αμφίβολη επιστροφή της Ρωσίας στην κανονικότητα μέχρι τον Φεβρουάριο. Αύξηση σημείωσε ο δείκτης μετάδοσης στην περιφέρεια Βενέτο της Ιταλίας με τους αρμόδιους να δηλώνουν ότι θα ληφθούν μέτρα. Έλεγχοι και περιπολίες προετοιμάζονται στην Παμπλόνα, της Ισπανίας λόγω ματαίωσης των ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν. Αυστηρά μέτρα θα λάβει η Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα στη Μέκκα. Άρση περιορισμών στις μετακινήσεις αποφάσισαν οι αρχές στο Πεκίνο.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίχ Μπολσονάρου χαλάρωσε σήμερα τον νόμο σχετικά με τη χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους, ενάντια στη διασπορά του νέου κορωνοϊού, καθιστώντας την μη υποχρεωτική στα εμπορικά καταστήματα και τους χώρους λατρείας.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης σήμερα, ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους επικύρωσε το νομοσχέδιο, που είχε υπερψηφίσει το Κογκρέσο, το πρώτο που αφορά τη χρήση της μάσκας σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο άσκησε βέτο αποκλείοντας σειρά διατάξεων.

Μία εξ αυτών προέβλεπε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας «στους χώρους λατρείας ή σε βιομηχανικές και εμπορικές εγκαταστάσεις». Όμως, ο ακροδεξιός Πρόεδρος έκρινε το συγκεκριμένο μέτρο αντισυνταγματικό, κάνοντας λόγο για «πιθανή παραβίαση οικιακού ασύλου», δεδομένου ότι συχνά πρόκειται για ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Επιπλέον, κατάργησε ένα άρθρο που υποχρεώνει τα εμπορικά καταστήματα και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις να παρέχουν δωρεάν μάσκες στους εργαζόμενούς τους και άλλο ένα που προβλέπει πως οι δημόσιες αρχές πρέπει να διανέμουν μάσκες «στους οικονομικά ασθενείς πληθυσμούς».