You are here

Χαμηλές οι προσδοκίες από την σύνοδο ΗΠΑ - Ρωσίας

16/06/2021 16:08

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναμετρώνται την Τετάρτη στην πρώτη τους συνάντηση από την ανάληψη από τον Μπάιντεν του ύπατου αξιώματος των ΗΠΑ με πιθανές τις βαθιές διαφωνίες και χαμηλές προσδοκίες για σπάσιμο των αδιεξόδων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, και οι δύο έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν πως οι συνομιλίες τους σε βίλα δίπλα από λίμνη στη Γενεύη θα οδηγήσουν σε πιο σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις, αν και εξακολουθούν να έχουν αντίθετες απόψεις για όλα τα ζητήματα από τον έλεγχο των όπλων και τις κυβερνοεπιθέσεις ως την εμπλοκή σε εκλογικές διαδικασίες και την Ουκρανία.

«Δεν αναμένουμε μεγάλο πακέτο αποτελεσμάτων από αυτή την συνάντηση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροπλάνο Air Force One καθώς ο Μπάιντεν μετέβαινε στη Γενεύη, σημειώνοντας ότι οι δύο άνδρες αναμένεται να συνομιλήσουν για τέσσερις με πέντε ώρες από τις 13:30 (14:30 ώρα Κύπρου) και έπειτα.

Ο Πούτιν αφίχθηκε στη Γενεύη την Τετάρτη, όπως έδειξε τηλεοπτικά το Reuters.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα επιτευχθούν οποιεσδήποτε συμφωνίες», ανέφερε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν Γιούρι Ουσάκοφ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών σημειώνουν επιδείνωση εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα από τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014, την επέμβασή της στη Συρία το 2015 και τις κατηγορίες από πλευράς των ΗΠΑ, τις οποίες απορρίπτει η Μόσχα, για εμπλοκή της στις εκλογές του 2016 που οδήγησαν τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Σημείωσαν περαιτέρω πτώση τον Μάρτιο όταν ο Μπάιντεν είπε ότι θεωρεί πως ο Πούτιν είναι «δολοφόνος», προκαλώντας την Ρωσία να ανακαλέσει τον Πρέσβη της στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις.   

Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τον Πρέσβη τους τον Απρίλιο. Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τομείς «όπου το η συνεργασία μας μπορεί να προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα και να κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή».

Ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ είπε ότι το αν θα σταλούν πίσω οι Πρέσβεις θα αποφασιστεί από τους δύο Προέδρους.

«Σήμερα οι δύο Πρόεδροι θα πρέπει να καθορίσουν πως θα προχωρήσουν σε σχέση με τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών», φέρεται να δήλωσε ο κ. Πεσκόφ σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Αν και τα ζητήματα συζήτησης είναι δύσκολα, το περιβάλλον θα είναι γαλήνιο όταν οι Πρόεδροι συναντηθούν στην Vila La Grange, μια κομψή έπαυλη, η οποία βρίσκεται σε πάρκο 30 εκταρίων, με θέα τη Λίμνη Γενεύη.

Την Τετάρτη, η περίμετρος της συνόδου ήταν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας με ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Μετά τη διμερή τους συνάντηση, οι Μπαίντεν και Πούτιν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στην παρουσία αντιπροσωπειών από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, περιλαμβανομένων των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και των διερμηνέων τους.

Ο έλεγχος των όπλων είναι ένας τομέας όπου ιστορικά ήταν κατορθωτό να υπάρξει πρόοδος παρά τις ευρύτερες διαφωνίες.

Τον Φεβρουάριο, Ρωσία και ΗΠΑ επέκτειναν για πέντε χρόνια τη νέα συνθήκη START, η οποία θέτει όριο στην στρατηγική ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών και περιορίζει τους πυραύλους εδάφους, υποβρύχιους πυραύλους και τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα τα οποία χρησιμοποιούνται για χρήση τους.

Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο Μπάιντεν θα καθορίσει επίσης τομείς ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος όπου τυχόν ρωσική ανάρμοστη συμπεριφορά θα τύχει απάντησης.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα τον Απρίλιο δίνοντας στην Ουάσιγκτον μεγάλη διακριτική εξουσία να επιβάλει κυρώσεις στην Μόσχα.

Σε μια ένδειξη των τεταμένων σχέσεων, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε γεύματα ενώ οι Πούτιν και Μπάιντεν αναμένονται να παραχωρήσουν ξεχωριστές διασκέψεις Τύπου παρά μία κοινή.