You are here

Χαμηλή η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών στην οικονομία

24/06/2022 20:39

Σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών στην οικονομία λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε τον Ιούνιο στις 50 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο στα 45 χρόνια καθιέρωσης της έρευνας, παρουσιάζοντας πτώση πέραν των οκτώ μονάδων σε σύγκριση με τον Μάιο και πέραν του 41% σε σύγκριση με το Ιούνιο πέρσι.

Η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση υποστήριξε την ισχυρή ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο από την ύφεση της Covid-19, αλλά οι καταναλωτές αισθάνονται τώρα σημαντική πίεση από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών στην στέγαση, στα καύσιμα και στα τρόφιμα, οι οποίες επιδεινώθηκαν λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο πληθωρισμός συνέχισε να αποτελεί πρωταρχική ανησυχία για τους καταναλωτές», δήλωσε η διευθύντρια της έρευνας Joanne Hsu.

Σημείωσε ότι τα τελικά στοιχεία της έρευνας κατέδειξαν ότι «το 47% των καταναλωτών ρίχνουν την ευθύνη στον πληθωρισμό για τη διάβρωση του βιοτικού τους επιπέδου», μόλις μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερη από το υψηλό όλων των εποχών που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβη την περασμένη εβδομάδα στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, αυξάνοντας κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, σε μια προσπάθειά να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αυξανόμενες τιμές για την ενέργεια και τα τρόφιμα «θα συνεχίσουν να απειλούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για αντιμετώπιση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Mahir Rasheed της εταιρείας Oxford Economics.

Και μια περαιτέρω αύξηση των προσδοκιών θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη πιο επιθετική πολιτική σύσφιξης από τη Fed, περιορίζοντας την ανάπτυξη και επιβαρύνοντας το κλίμα, πρόσθεσε.

Υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική ύφεση.