You are here

Χασούρα $23 δισ. στην FDIC από τις διασώσεις τραπεζών

30/03/2023 10:42

Η Federal Deposit Insurance Corp., η οποία αντιμετωπίζει κόστος σχεδόν 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών, εξετάζει το ενδεχόμενο να φορτώσει μεγαλύτερο από το συνηθισμένο μέρος αυτού του βάρους στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι σχεδιάζει να προτείνει μια λεγόμενη ειδική αξιολόγηση για τον κλάδο τον Μάιο για να στηρίξει το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρόκειται να χτυπηθεί μετά την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Η ρυθμιστική αρχή - υπό την πολιτική πίεση να μην πλήξει τις μικρές τράπεζες - έχει σημειώσει ότι έχει περιθώρια κινήσεων στον τρόπο με τον οποίο ορίζει αυτές τις προμήθειες.

Στα παρασκήνια, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να περιορίσουν την πίεση στις μικρές τράπεζες μετατοπίζοντας ένα μεγάλο μέρος των δαπανών προς πολύ μεγαλύτερα ιδρύματα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις. 

Το ζήτημα του πώς να κατανεμηθεί το κόστος της πτώχευσης των SVB και Signature είναι ήδη ένα καυτό θέμα στην Ουάσιγκτον, όπου οι νομοθέτες ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο της FDIC Μάρτιν Γκρούενμπεργκ, την υπουργό Οικονομικών Γέλλεν και τον πρόεδρο της Federal Reserve Τζ. Πάουελ για το ποιος θα επωμιστεί το βάρος — ειδικά μετά από ασυνήθιστη απόφαση να διασωθούν όλες οι καταθέσεις αυτών των τραπεζών. Το εξαιρετικό μέτρο έσωσε startups και πλούσιους πελάτες των οποίων τα υπόλοιπα υπερέβαιναν κατά πολύ το τυπικό όριο κάλυψης των 250.000 δολαρίων.

Πηγή: Euro2day