You are here

Χλιαρή ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπει το UCLA

24/09/2003 13:33
Τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο χλιαρής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας προβλέπει η με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόμενη έκθεση του Anderson School του Univesity of California στο Λος Άντζελες (UCLA) παρά τον αυξανόμενο αριθμό εκτιμήσεων για επικείμενη ανάκαμψη με ισχυρότερους ρυθμούς.

«Έχουμε κολλήσει όπως και στις αρχές της δεκαετίας του ‘90», επισημαίνει ο συγγραφέας της έκθεσης οικονομολόγος Εντ Λίμερ, «χωρίς σημαντικό κινητήριο μοχλό ο οποίος να δύναται να σύρει προς τα εμπρός την οικονομίας». Η έκθεση εκτιμά ότι ούτε οι καταναλωτές ούτε οι επιχειρήσεις έχουν την αγοραστική ή επενδυτική δύναμη να δώσουν ώθηση σε συμπαγή ανάπτυξη, τυπική σε ανακάμψεις της οικονομίας.

Αν και στις αρχές του μήνα, τριάντα πέντε οικονομολόγοι της National Association for Business Economics αναθεώρησαν προς τα άνω την εκτίμησή τους για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος, επικαλούμενοι τις μειώσεις φόρων και τα χαμηλά επιτόκια, η έκθεση γνωστή ως Anderson Forecast προβλέπει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης 2,4% κατά μέσον όρο μέχρι τα μέσα του 2004.

Ο Λίμερ υποστηρίζει ότι αν και επανεμφανίζονται δειλά επενδυτικές δαπάνες από τις επιχειρήσεις, οι καταναλωτές - που εκμεταλλεύθηκαν τα χαμηλά επιτόκια για να κρατήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες - δεν έχουν πλέον πολλά περιθώρια για να πυροδοτήσουν ισχυρότερη ανάπτυξη.

Το αυξανόμενο χρέος, η εξυπηρέτηση μεγαλύτερου χρέους λόγο της ανόδου των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα συμπιέσουν επίσης, πιθανότατα, ακόμη περισσότερο τις καταναλωτικές δαπάνες ιδιωτών. Οι δαπάνες για την άμυνα, εξάλλου, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη λόγω του πολέμου στο Ιράκ και συνετέλεσαν στην ανάπτυξη 3,1% στο δεύτερο τρίμηνο, δεν θα προσθέσουν σημαντικά στο ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο, πρόσθεσε ο οικονομολόγος στο UCLA.

Επιπλέον, η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική σε επίπεδο Πολιτείας και τοπικό θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητική συνεισφορά στο ΑΕΠ ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δαπάνες αυτές συνεισφέρουν το 0,4% της αύξησης του ΑΕΠ.

Ο Λίμερ εκτιμά, τέλος, ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει αδύναμη με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται στο 6,4% το 2004 από 6,1% φέτος ενώ θα παραμείνει πάνω από 6% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2005.