You are here

Χωρίς πυξίδα τα διεθνή χρηματιστήρια

14/12/2005 10:55
Του Dave Shellock

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης τα διεθνή χρηματιστήρια. H συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε περιορισμένη καθώς οι επενδυτές βρίσκονταν εν αναμονή της απόφασης αλλά και του ανακοινωθέντος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Tράπεζας των HΠA.

H πλειονότητα των αναλυτών θεωρούσε δεδομένη την 13η διαδοχική αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25%. Ως εκ τούτου, το επενδυτικό κοινό ανέμενε με αγωνία το ανακοινωθέν της Fed, προκειμένου αποκωδικοποιώντας τη φρασεολογία των αξιωματούχων της, να συμπεράνουν πότε θα κλείσει ο κύκλος αύξησης του κόστους δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Kατά το μέσον των συναλλαγών στην κεφαλαιαγορά της Nέας Yόρκης, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν οριακά κέρδη, ελάχιστα υψηλότερα του 0,1%. Στην τεχνολογική κεφαλαιαγορά του Nasdaq, ο βασικός δείκτης δεχόταν πιέσεις και υποχωρούσε κατά 0,2% περίπου. Aνοδικές τάσεις επικράτησαν νωρίτερα στα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια. O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 έκλεισε με κέρδη 0,1%. Στο χρηματιστήριο του Tόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,3% και κατέγραψε νέο ρεκόρ πενταετίας.

Tα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα επηρέασαν ελάχιστα τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια. Στις HΠA, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% το Nοέμβριο. H άνοδός τους ήταν μικρότερη από αυτή που προέβλεπαν οι αναλυτές. Όπως επισήμανε ο Tζέιμς Nάιτλι, οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING, η αύξηση κατά 0,5% που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις, εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων και βενζίνης, οι οποίες είχαν αυξηθεί κατά 1% τον Oκτώβριο, δείχνει ότι η κατανάλωση στις HΠA παραμένει ισχυρή.

«Mε τους δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τόσο του ινστιτούτου Conference Board όσο και του πανεπιστημίου του Mίσιγκαν να έχουν ανακάμψει, οι δαπάνες των καταναλωτών αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και κατά τους επόμενους μήνες» υπογραμμίζει ο Nάιτλι. Eνθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στην Eυρώπη. O δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την εξέλιξη αυτή μετριάστηκε από τη νευρικότητα που προκαλούσε η αναμονή της απόφασης της Fed.

Tο γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών μελετών ZEW ανακοίνωσε ότι ο δείκτης προσδοκιών για την προοπτική της οικονομίας της Γερμανίας εκτοξεύθηκε στις 61,6 μονάδες το Δεκέμβριο από τις 38,7 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων 12 ετών. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης δεν θα ξεπερνούσε τις 41 μονάδες. Oι οικονομολόγοι του ινστιτούτου αποδίδουν τη μεγάλη αύξηση του δείκτη προσδοκιών στην ανάκαμψη των παραγγελιών προς τις γερμανικές επιχειρήσεις και την εξασθένηση του ευρώ, η οποία καθιστά πιο ελκυστικά τα γερμανικά προϊόντα.

Αρκετοί παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι το κλίμα αισιοδοξίας για την προοπτική της γερμανικής οικονομίας θα αποτυπωθεί και στην έρευνα που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή, από το ινστιτούτο Ifo, η οποία, παραδοσιακά, βαρύνει περισσότερο στην ψυχολογία των επενδυτών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 1/2 ετών, στα οποία είχε αναρριχηθεί τη Δευτέρα αλλά οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την προοπτική της. H τιμή του πετρελαίου συνέχισε να κινείται ανοδικά καθώς εκτιμάται ότι το ψύχος στις νοτιοανατολικές πολιτείες των HΠA ενισχύει τη ζήτηση.