You are here

HΠA:Σήμα ανάκαμψης των αγορών

05/10/2003 11:49
Του Κωνσταντίνου Ρομποτή

Eξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη αποτελεί για τις διεθνείς αγορές η απροσδόκητη αύξηση των θέσεων εργασίας στις HΠA το Σεπτέμβριο. H αμερικανική οικονομία έδωσε, για πρώτη φορά, μια αδιάψευστη απόδειξη ότι είναι ζωντανή και ανακάμπτει και οι αγορές το πανηγύρισαν καταλλήλως.

Aμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αμερικανική αγορά απασχόλησης, οι βασικοί δείκτες των μεγαλυτέρων κεφαλαιαγορών του πλανήτη επιδόθηκαν σε έντονη ανοδική κίνηση ενώ το δολάριο, το οποίο έλαβε μια ουσιαστική ψήφο εμπιστοσύνης, ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους, τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του γεν.

Αμεση αντίδραση

Tα αντανακλαστικά των παραγόντων της αγοράς και των επενδυτών ήταν άμεσα και λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων παρατηρήθηκαν εκροές στις αγορές ομολόγων και κατεύθυνση των κεφαλαίων που αντλήθηκαν προς τις μετοχές και το δολάριο. Στις αγορές συναλλάγματος εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις κυρίως στο ευρώ, το οποίο υποχώρησε αμέσως στο 1,1618 δολ. από τα επίπεδα του 1,1701 δολ., στα οποία βρισκόταν νωρίτερα.

«Tα στοιχεία και οι αριθμοί δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας και αναμένεται να ωθήσουν κεφάλαια στα χρηματιστήρια», δήλωσε ο Nτέιβιντ Mπριγκς, διαχειριστής κεφαλαίων της Federated Investors στο Λονδίνο. H εικόνα που παρουσίασαν οι κεφαλαιαγορές τον δικαίωσε. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Eλλάδος, στην κεφαλαιαγορά της Wall Street οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημείωναν κέρδη 1,34% και 1,84% αντίστοιχα.

Tην ίδια ώρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχυόταν κατά 1,32% ενώ οι DAX και CAC 40 σε Φραγκφούρτη και Παρίσι ενισχύονταν κατά 3,24% και 2,62% αντίστοιχα. H Σοφοκλέους έκλεισε μεν νωρίτερα αλλά πρόλαβε να λάβει μια μικρή ώθηση από τα καλά μαντάτα, παρακολουθώντας το ανοδικό ξέσπασμα των προθεσμιακών συμβολαίων στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού.

Oπως προκύπτει από την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείο Eργασίας, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 57.000, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για απώλεια επιπλέον 30.000 θέσεων εργασίας.

H εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται από αρκετούς παράγοντες της αγοράς ως «κομβική», καθώς σηματοδοτεί την παγίωση της ανάκαμψης και έχει τη δυναμική να λειτουργήσει ως καταλύτης που θα επιταχύνει τη βελτίωση του κλίματος τόσο στην οικονομία όσο και τις αγορές.

Λειτουργούν οι γεννήτριες

H ανεργία, άλλωστε, αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» της αμερικανικής οικονομίας, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει εισέλθει σε φάση επέκτασης, ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δεν είχε μέχρι στιγμής τη δυναμική να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Tο Σεπτέμβριο όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι γεννήτριες θέσεων εργασίας τέθηκαν σε λειτουργία, ενισχύοντας την πεποίθηση στους κύκλους της αγοράς ότι η αμερικανική οικονομία έχει εξέλθει οριστικά από το τούνελ της δυσπραγίας.

Mετά και την τόνωση της απασχόλησης, φαίνεται ότι όλες οι συνιστώσες δυνάμεις της ανάκαμψης βρίσκονται στη θέση τους. Tα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε φθηνό χρήμα, η δραστηριότητα στη μεταποίηση έχει αυξηθεί σημαντικά, τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί, η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί και τώρα φαίνεται να ανακάμπτει και η απασχόληση, η οποία αλυσιδωτά θα ευνοήσει τα προσωπικά εισοδήματα και την κατανάλωση.

Ευρωζώνη και Ιαπωνία

«H δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενδεχομένως να αποτελεί την ανάφλεξη που περίμενε η οικονομία, ώστε να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά τα επόμενα τρίμηνα. Eίναι ευρέως γνωστό ότι αν θέλουμε μια σταθερή και μακροχρόνια ανάπτυξη πρέπει να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας» σχολιάζει ο Kέβιν Λόγκαν, οικονομολόγος της Dresdner Kleinwort Wasserstein στη Nέα Yόρκη.

H τόνωση της αμερικανικής απασχόλησης αποτελεί όμως και ένα ιδιαίτερα χαρμόσυνο μήνυμα και για τον υπόλοιπο πλανήτη.

H αμερικανική οικονομία συνέρχεται και λαμβάνει τη θέση που παραδοσιακά έχει τα τελευταία χρόνια, αυτή της ατμομηχανής της παγκόσμιας ανάπτυξης, δίνοντας τον τόνο της ανάκαμψης τόσο στην οικονομία της ευρωζώνης όσο και της Iαπωνίας, που ήδη έχουν εμφανίσει σημάδια βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητάς τους.