You are here

«Το χρώμα του χρήματος» και οι αμερικανικές εκλογές

26/06/2003 15:22
Η συγκέντρωση οικονομικών πόρων για την ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότητας των δυο κομμάτων.

Ο Πρόεδρος Μπους από τη μια και οι εννέα υποψήφιοι για το χρίσμα του ηγέτη των δημοκρατικών από την άλλη, έχουν επιδοθεί μαζί με τα επιτελεία τους σε ένα πραγματικό μαραθώνιο «αφαίμαξης» πρόθυμων ιδιωτών και φορέων.

Μόνο που η πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση του 2004 δεν ξεκινά με τις ίδιες προϋποθέσεις, αφού ο συσσωρευμένος όγκος δολαρίων στο στρατόπεδο του Προέδρου Μπους είναι τέτοιος που η μάχη θυμίζει για την ώρα Δαβίδ με Γολιάθ ..

Στόχος του προεδρικού επιτελείου είναι η συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων μέχρι τις εκλογές, ενώ για το τέλος Ιουνίου ο πήχης τοποθετήθηκε και τελικά ευοδώθηκε στα 20 εκατ. δολάρια. Αυτό επιτεύχθηκε με δύο τρόπους:

Καταρχήν, με τη διοργάνωση δείπνων παρουσία του Προέδρου Μπους, όπου η είσοδος για ένα λιτό και απέριττο μπουφέ κοστίζει στους προσκεκλημένους 2000 δολάρια ανά άτομο.

Η αρχή έγινε στη Washington, ενώ ο πιο επικερδής σταθμός της καμπάνιας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο ξενοδοχείο Sheraton του Manhattan με καλεσμένους μέλη της κοινωνικής και οικονομικής ελίτ της Νέας Υόρκης.

Κατά δεύτερον, με τη δημιουργία μιας επίλεκτης ομάδας (Pioneers and Rangers) της οποίας η αποδοτικότητα στη συγκέντρωση χρημάτων επιβραβεύεται ηθικά από τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Μέλη της γίνονται όσοι πείθουν κάθε φορά 50 άτομα να δωρίσουν από 2000 δολάρια το καθένα και στελεχώνεται κυρίως με πρώην σύμβουλους επιχειρήσεων.

Επίσης δεν είναι λίγοι όσοι πιέζουν τον Πρόεδρο να κεφαλαιοποιήσει τον εθνικό ενθουσιασμό από τον πόλεμο στο Ιράκ προκειμένου να διευρύνει τα εισρέοντα ποσά.

Στον αντίποδα οι δημοκρατικοί υποψήφιοι στοχεύουν στα 5 εκατ. δολάρια μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ μέχρι τις αρχές Απριλίου στα ταμεία τους είχαν εισρεύσει συνολικά 26 εκατ. δολάρια.

Κάθε υποψήφιος εξαργυρώνει την εκτίμηση των υποστηρικτών του με τσεκ επιταγών, φαινόμενο που θα εντείνεται στο δρόμο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του δημοκρατικού ηγέτη που θα παλέψει για την Προεδρία.

Ήδη την περασμένη Τετάρτη στο Grand Ballroom του Mayflower Hotel στη Washington στελέχη του κόμματος, υποψήφιοι και προσκείμενοι λομπίστες συγκέντρωσαν 1,7 εκατ. δολάρια, ενώ εναποθέτουν τις ελπίδες τους και στην πολιτική επιχειρηματολογία κατά της κυβέρνησης Μπους επικαλούμενοι τη δυσβάσταχτη φορολογική πολιτική και το διεθνή απομονωτισμό των ΗΠΑ.

Πάντως, από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα μόνο δυο Πρόεδροι δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τη θητεία τους. Ο ένας είναι ο J. Carter ενώ ο έτερος είναι ο πατέρας του σημερινού Προέδρου, ο G.Bush senior.