You are here

Η «11η Σεπτεμβρίου» θα μπορούσε να είχε αποτραπεί!

22/07/2004 09:40
Οι κυβερνήσεις Μπους και Κλίντον έχασαν τις ευκαιρίες να εντοπίσουν ή να αποτρέψουν τις αεροπειρατείες, θα αποφανθεί σήμερα η επιτροπή, αν και δεν λέει ότι οι επιθέσεις θα έπρεπε να είχαν αποτραπεί.

Δέκα ευκαιρίες... Τουλάχιστον τόσες είχαν οι κυβερνήσεις Μπους και Κλίντον για να εξιχνιάσουν τη συνωμοσία ή να αποτρέψουν τις αεροπειρατείες της 11ης Σεπτεμβρίου. Απέτυχαν σε όλες, όπως καταγράφει στο τελικό πόρισμά της η επιτροπή διερεύνησης των τρομοκρατικών επιθέσεων και αποκαλύπτει η Washington Ρost, μία ημέρα πριν την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Δέκα χαμένες ευκαιρίες Η Εθνική Επιτροπή Διερεύνησης των Τρομοκρατικών Επιθέσεων καταγράφει δέκα χαμένες ευκαιρίες για τον Λευκό Οίκο να ξεδιπλώσει τον τρομοκρατικό μίτο πριν τη μοιραία ημέρα, αποφεύγει όμως να υποστηρίξει ότι τα χτυπήματα θα έπρεπε να έχουν αποτραπεί και επισημαίνει ότι πολλές από τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν είχαν ελάχιστες πιθανότητες να αποδώσουν καρπούς.

Καταγράφοντας ωστόσο τα σφάλματα ή τις παραλείψεις αποστέλλει το μήνυμα ότι εάν ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν λάβει διαφορετικές αποφάσεις ή είχαν δράσει εγκαίρως, ίσως η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 να μην είχε την ίδια έκβαση...

Για παράδειγμα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι όταν τον Αύγουστο του 2001 το FΒΙ συνέλαβε τον Ζαχαρία Μουσάουι -ο οποίος φέρεται ως εγκέφαλος των αεροπειρατειών- απέτυχε να εκδώσει ένταλμα για να ερευνήσει τα υπάρχοντά του, ενώ ο τότε διευθυντής της υπηρεσίας δεν ήταν καν ενήμερος για την υπόθεση.

Αποτυχημένες απόπειρες Η έκθεση αναφέρεται ακόμα και σε αρκετές αποτυχημένες απόπειρες σύλληψης ή δολοφονίας του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά και στις χαμένες ευκαιρίες να αντιληφθούν και να αποτρέψουν τα σχέδια της αλ-Κάιντα, παρά το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2001 οι ΗΠΑ βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού. Η αλυσίδα των λαθών και των παραλείψεων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2000, όταν η CΙΑ απέτυχε να παρακολουθήσει επιτυχώς μία συνάντηση συνεργατών της αλ-Κάιντα στη Μαλαισία, στην οποία μάλιστα είχαν παρευρεθεί δύο από τους μετέπειτα αεροπειρατές, ο Ναουάφ Αλαζμί και ο Χαλίντ Αλμιντάρ.

Η CΙΑ αμέλησε να συμπεριλάβει τα ονόματά τους στη λίστα «υψηλού κινδύνου» ώστε να τους εμποδίσει να εισέλθουν στις ΗΠΑ, ενώ και το FΒΙ αντέδρασε με καθυστέρηση.

Ευρεία Αναδιάρθρωση Μολονότι η επιτροπή διερεύνησης δεν υποστηρίζει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί, αναφέρει αποτυχίες της κυβέρνησης και προτείνει ευρεία αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ασφαλείας, που θα περιλαμβάνει και τον διορισμό, σε υπουργικό επίπεδο, ενός διευθυντή πληροφοριών με καθήκον να επιβλέπει τη CΙΑ, το FΒΙ και τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Οι δεσμοί της αλ-Κάιντα με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ ήταν βαθύτεροι και πιο ισχυροί από ό,τι οι δεσμοί της με το Ιράκ, το οποίο ουδέποτε συνεργάστηκε με την τρομοκρατική οργάνωση, αναφέρει ακόμα η έκθεση, καταρρίπτοντας έτσι ένα βασικό επιχείρημα της Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Οι δύο πρόεδροι...

Στο α’ 8μηνο της θητείας της, η κυβέρνηση Μπους ήταν λιγότερο επιθετική στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας από την κυβέρνηση Κλίντον, υποστηρίζει ο Ρίτσαρντ Κλαρκ.

... και τα σφάλματα

Έξι περιπτώσεις λαθών ή παραλείψεων καταγράφηκαν επί Μπους, 4 επί Κλίντον.