You are here

Η ανάκαμψη έφθασε, οι μετοχές υποχωρούν

11/05/2004 11:08
Εφαρμόζοντας τον περίφημο επενδυτικό κανόνα «αγόρασε στη φήμη - πούλα στο γεγονός», οι επενδυτές έσπευσαν να προεξοφλήσουν αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο, μετά την ανακοίνωση νέων θετικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Ο Dow Jones υποχώρησε κάτω από τις 10.000 μονάδες, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες και σε Ευρώπη και Ασία, παρά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας που δημοσιεύθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής ήταν καλύτερα του αναμενόμενου. Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε χθες αισθητά. Κι όμως: Οι τιμές των μετοχών κατέγραψαν σημαντικές απώλειες!

Οι αναλυτές δικαιολογούν την αντίδραση, παραπέμποντας στις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση της απασχόλησης στην αμερικανική νομισματική πολιτική. Αν και από καιρό θεωρείται βέβαιο ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια θα είναι προς τα πάνω, τα τελευταία στοιχεία συνηγορούν υπέρ μιας αύξησης το αμέσως προσεχές διάστημα και όχι προς τα τέλη του καλοκαιριού, που αρχικά αναμενόταν. Στο γεγονός αυτό, καθώς και στην πορεία της τιμής του πετρελαίου και σε κάποιες αρνητικές ειδήσεις για την κερδοφορία μεγάλων εταιρειών, αποδίδουν οι αναλυτές τις απώλειες στα χρηματιστήρια.

Το ιστορικό Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν ανοίξει η αμερικανική αγορά, το μεσημέρι της Παρασκευής. Ενώ στις προβλέψεις γινόταν λόγος για δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, τελικά τα στοιχεία αποκάλυψαν αύξηση της απασχόλησης κατά 288.000 εργαζομένους. Μέχρι σήμερα, το μεγάλο ερωτηματικό για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αφορούσε ακριβώς την κατάσταση της αγοράς εργασίας. Μπορεί το ΑΕΠ να «έτρεχε» με εντυπωσιακούς ρυθμούς, όμως η αδυναμία τόνωσης της απασχόλησης δημιουργούσε εύλογο προβληματισμό για το αν οι καταναλωτές θα καρπούνταν μέρος από την αύξηση της «πίτας», ώστε στη συνέχεια να αυξήσουν τις δαπάνες τους και να τροφοδοτήσουν την μελλοντική ανάπτυξη.

Με το που άρχισε, όμως, η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας, οι φόβοι μετατοπίστηκαν στο΄ άλλο άκρο: Η υπερ-προσφορά θέσεων εργασίας θα οδηγήσει σε υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις και άρα θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη. Ήδη υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να «τσιμπάει». Μετά και τα στοιχεία Απριλίου για την απασχόληση, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή μια μικρή αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Προεξοφλώντας το ενδεχόμενο αυτό, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρήσει κατά 1,2%.

Ακόμα χειρότερη ήταν η εικόνα στην ασιατική αγορά, τα ξημερώματα της Δευτέρας: Ο Νikkei κατέγραψε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειές του μετά τις 12/9/2001, ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Ν. Κορέας υποχώρησε κατά 5,7% και εκείνος στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου επταμήνου. Το κλίμα στην Ασία επιβαρύνθηκε και από την ανακοίνωση της ΝΤΤ DoCoΜo, δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, περί ενδεχόμενης μείωσης των λειτουργικών κερδών της κατά 25% φέτος.

Στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς, οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δεν αποδείχθηκε ικανή να τις ανακόψει. Μάλιστα, όταν άνοιξε η αμερικανική αγορά, οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών υποχώρησαν σημαντικά (ο δείκτης του κλάδου κατέγραψε απώλειες 3%), ενισχύοντας τις πιέσεις στον Dow Jones, που βρέθηκε κάτω από τις 10.000 μονάδες. Ενώ το απόγευμα της Παρασκευής οι μετοχές υποχωρούσαν εξαιτίας της ακριβής τιμής του πετρελαίου, το απόγευμα της Δευτέρας υποχωρούσαν εξαιτίας της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου... Είναι τρελές αυτές οι αγορές, που θα έλεγε και ο Οβελίξ.

Μάχη για τις 10.000 μονάδες

Ο Dow Jones, με απώλειες άνω του 2% στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, διαπραγματευόταν αργά χθες το απόγευμα οριακά πάνω από τις 10.000 μονάδες.

Απώλειες και στην Ευρώπη

Ο DΑΧ υποχώρησε 2,85%, ο CΑC-40 2,73%, ο FΤSΕ-100 2,29% και ο FΤSΕ ΕURΟΤΟΡ 300 κατέγραφε αργά χθες το απόγευμα απώλειες 2,61%.

Στο κόκκινο η Σοφοκλέους

Ο δείκτης ακολούθησε τη διεθνή τάση, καταγράφοντας απώλειες 2,63%. Μόλις 44 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 272 μετοχών που υποχώρησαν

Στα 39 δολ. το πετρέλαιο

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, με το μπρεντ να διαπραγματεύεται στα 39 δολάρια.