You are here

Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας φέρνει αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ

07/05/2004 11:37
«Έχουμε μια έκτακτη είδηση από την οικονομία. Νομίζω ότι θα αρέσει ιδιαίτερα στη Wall Street». Με τον τρόπο αυτό προλόγισε η παρουσιάστρια του CΝΝ τα στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής αγοράς εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας περιορίστηκαν κατά 25.000, υποχωρώντας στις 315.000 -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2000. Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι θα υπάρξει υποχώρηση από το επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας (338.000 αιτήσεις), όμως την εκτιμούσαν σαφώς μικρότερη (στις 335.000 αιτήσεις). Κατά μέσο όρο, τον τελευταίο μήνα, υπήρχαν 343.250 νέες αιτήσεις κάθε εβδομάδα (3.750 αιτήσεις λιγότερες από ότι τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες).

Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση, που επί μήνες θεωρούταν ως το βασικό αγκάθι στην πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, προκάλεσαν την ενίσχυση του δολαρίου. Η ισοτιμία του με το ευρώ, μετά από διήμερη παραμονή στην περιοχή των 1,215 - 1,22 δολαρίων, υποχώρησε χθες το απόγευμα κάτω από τα 1,21 δολάρια. Η Wall Street, αντίθετα, δεν δικαίωσε την πρόβλεψη της παρουσιάστριας του CΝΝ: Ο Dow Jones κατέγραφε χθες σημαντικές απώλειες (άνω του 1%), που, πάντως, αποδίδονταν σε αρνητικά εταιρικά νέα (κυρίως η μείωση προβλέψεων για πωλήσεις από την Wall Μart).

Ικανοποιητικά (αν και αναμενόμενα) κρίνονται τα στοιχεία για την παραγωγικότητα, που το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση της παραγωγικότητας με ρυθμό 3,5% - 4% μπορεί να στηρίξει έναν σχετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης χωρίς να δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις. Η έκπληξη, αντίθετα, προήλθε από την αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 0,5% (το α’ τρίμηνο), ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα παραμείνει σταθερό. Ταυτόχρονα, αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του 2003. Βάσει των νέων προβλέψεων, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος παρέμεινε αμετάβλητο το δΆ τρίμηνο του 2003, ενώ αρχικά γινόταν λόγος για μείωση κατά 0,4%.

Ανάκαμψη Τα στοιχεία αυτά, στο σύνολό τους, επιβεβαιώνουν ότι πλέον η αμερικανική αγορά εργασίας βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, αλλά τροφοδοτεί και τους φόβους περί αύξησης των επιτοκίων της Fed. Ειδικά τα στοιχεία για το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος δείχνουν ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας προκαλεί μικρή άνοδο των μισθών και άρα δημιουργεί κάποιες πληθωριστικές πιέσεις. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από σειρά άλλων στοιχείων, που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Την Τρίτη, πάντως, στην καθιερωμένη της συνεδρίαση, η διοίκηση της Fed όχι μόνο δεν μετέβαλε τα επιτόκια ή έστω τη ρητορική της, αλλά αποσαφήνισε ότι όποτε θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων, πιθανότατα θα είναι μικρή σε μέγεθος (0,25 μονάδες). Με τις εκλογές να απέχουν μερικούς μήνες, δύσκολα ο κ. Γκρίνσπαν θα έπαιρνε μία απόφαση που θα δυσαρεστούσε τον πρόεδρο Μπους.

Ες αύριον τα σπουδαία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα το μεσημέρι τα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Μετά και τα χθεσινά θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι στα σημερινά στοιχεία θα γίνεται λόγος για αύξηση της απασχόλησης τουλάχιστον κατά 150.000 θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η απασχόληση αυξήθηκε με ικανοποιητικό ρυθμό.