You are here

Η Aramco προειδοποιεί για μείωση παραγωγής πετρελαίου

26/10/2021 19:27
Μειώνεται γρήγορα η πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου σε όλο τον κόσμο και οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στην αύξηση της παραγωγής, προειδοποίησε την Τρίτη η κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Aramco.
 
Είναι μια «τεράστια ανησυχία», προειδοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, Αμίν Νάσερ σε συνέντευξή του στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.
 
«Η πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής συρρικνώνεται», υπογράμμισε.
 
Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τα σχόλια του Αμίν Νάσερ έρχονται την στιγμή που οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί κατά 70% φέτος, σε περίπου 85 δολάρια το βαρέλι. Πολλοί μεγάλοι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, έχουν καλέσει τις χώρες παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους.
 
Το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί το 2022, εάν η πανδημία του κορωνοϊού υποχωρήσει και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν χρήση των αερομεταφορών για ταξίδια, πρόσθεσε.
 
Ταχεία μείωση αποθεμάτων
 
«Εάν υπάρξει ανάκαμψη των αερομεταφορών το επόμενο έτος, αυτή η πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής θα εξαντληθεί», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco.
 
«Τώρα (η ικανότητα παραγωγής) έρχεται σε μια κατάσταση όπου υπάρχει περιορισμένη προσφορά - ό,τι περισσεύει μειώνεται γρήγορα», συμπλήρωσε.
 
Αρκετοί έμποροι πετρελαίου και φυσικού αερίου επέκριναν τις κυβερνήσεις και τους ακτιβιστές για το κλίμα που κάλεσαν τις εταιρείες να σταματήσουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, αναφέροντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει ελλείψεις ενέργειας στην επόμενη δεκαετία.
 
Η Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια δυνατότητα παραγωγής της στα 13 εκατομμύρια βαρέλια, από 12 εκατομμύρια που είναι σήμερα και αναμένει πως θα ολοκληρώσει το όλο έργο μέχρι το 2027.
 
Πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, πολλές αμερικανικές τράπεζες της Γουόλ Στρίτ και μέλη του ΟΠΕΚ+ αμφιβάλλουν ότι θα υπάρξουν ελλείψεις εφοδιασμού το επόμενο έτος.
 
Η JPMorgan Chase & Co. Ανακοίνωσε ότι οι αγορές πετρελαίου θα επιστρέψουν σε πλεόνασμα προσφοράς 1 εκατομμυρίου βαρελιών μέχρι τον Μάρτιο του 2022, από έλλειμμα περίπου 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών σήμερα.
 
Ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο Bloomberg το Σάββατο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «τεράστια αύξηση» στα αποθέματα αργού το 2022.
 
«Εξακολουθούμε να έχουμε ακόμη Covid», είπε ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δικαιολογώντας την άρνηση του ΟΠΕΚ+ να περιορίσει σύντομα τη μεγάλη μείωση στην προσφορά που εφαρμόστηκε πέρσι.
 
«Έχουμε ακόμη περιορισμένη ζήτηση καυσίμων από τις αερομεταφορές σε όρους ανάπτυξης. Εάν κάνει περισσότερα τώρα, αυξάνεις το πρόβλημα», πρόσθεσε.  
 
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι εταίροι του αυξάνουν την ημερήσια παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα.
 
Τα 23 κράτη του ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα συναντηθούν στις 4 Νοεμβρίου για να αποφασίσει κατά πόσον θα αλλάξουν στρατηγική.