You are here

Η αστυνομία στο Ισραήλ ζητά απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του δικηγόρου του Νετανιάχου για υπόθεση αγοράς υποβρυχίων

09/11/2018 06:47

 Η ισραηλινή αστυνομία ζήτησε σήμερα να απαγγελθούν κατηγορίες για δωροδοκία σε βάρος του δικηγόρου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Bενιαμίν Νετανιάχου και άλλων πέντε υπόπτων στην υπόθεση ενός συμβολαίου, αξίας 2 δισεκ. δολαρίων, για την πώληση υποβρυχίων της γερμανικής Thyssenkrupp στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ανακρίθηκε από την αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας, όμως, σε μια δήλωση που ανακοινώνει τα συμπεράσματά της, η αστυνομία επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός δεν θεωρείται ύποπτος.

Η συμφωνία για τρία υποβρύχια και τέσσερα σκάφη περιπολίας ήταν αντικείμενο έρευνας για διαφθορά από το 2016, όταν το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 TV μετέδωσε πως ο Ντέιβιντ Σίμρον, προσωπικός δικηγόρος και μακρινός συγγενής του Νετανιάχου, εκπροσωπούσε επίσης τον τοπικό αντιπρόσωπο της Thyssenkrupp, τη Marine Systems, εγείροντας ανησυχίες για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων.

"Δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα", δήλωσε ο Σίμρον στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, το οποίο τον ρώτησε σχετικά με τις αστυνομικές συστάσεις προς τους εισαγγελείς και ανήρτησε ένα ηχητικό των δηλώσεών του. Το γραφείο του Σίμρον και ένας εκπρόσωπος αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν τους ζητήθηκε από το Reuters.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως αργότερα θα εκδοθεί ανακοίνωση. "Οι πληροφορίες μας προέρχονται μέχρι τώρα μόνο από τον Τύπο, δεν έχουμε ακόμη οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη πληροφορία", ανέφερε σε μια ανακοίνωση εκπρόσωπος της Thyssenkrupp. "Μόλις έχουμε γνώση όλων των γεγονότων, θα εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο των νομικών δυνατοτήτων."

Μεταξύ των υπόλοιπων υπόπτων που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους ασκηθεί δίωξη είναι αξιωματικοί του ναυτικού εν αποστρατεία και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Νετανιάχου έχει κατονομαστεί ως ύποπτος σε άλλες τρεις έρευνες για διαφθορά. Τον Φεβρουάριο, η αστυνομία συνέστησε να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες στις δύο - η μία αφορά δώρα που φέρεται ότι έλαβε από πλούσιες προσωπικότητες, η άλλη μια μυστική συμφωνία που φέρεται ότι επιχείρησε να συνάψει με μια λαϊκή εφημερίδα για να έχει ευνοϊκή κάλυψη. Ο γενικός εισαγγελέας δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα του ασκηθεί δίωξη.

ΚΥΠΕ