You are here

Η Αβάνα προβλέπει μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών κατά 15% φέτος λόγω των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ

12/07/2019 07:32

Η Αβάνα μείωσε κατά 15% την πρόβλεψή της για τον αριθμό των αφίξεων ξένων τουριστών στην Κούβα το 2019, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν στα αμερικανικά κρουαζιερόπλοια να κάνουν ενδιάμεσο σταθμό στο νησί της Καραϊβικής, γνωστοποίησε χθες Πέμπτη η κυβέρνηση.

"Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να μειωθεί δραστικά ο τουρισμός στη χώρα μας, έχουμε υποδεχθεί το 2019 4,3 εκατομμύρια επισκέπτες", σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού Μανουέλ Μαρέρο, απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου. Εάν "η τρέχουσα τάση συνεχιστεί", ο στόχος η νήσος να υποδεχθεί 5,1 εκατ. τουρίστες το 2019 θα έχει επιτευχθεί κατά το 84,3%, πρόσθεσε.

Αυτό θα σημάνει ωστόσο μείωση κατά 10% του αριθμού των τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα σε σύγκριση με το 2018 (4,7 εκατ.). Την 5η Ιουνίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων στον τομέα του τουρισμού της Κούβας, ο οποίος έχει μεγάλο βάρος για την οικονομία της νήσου, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Αβάνα για ανάμιξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και στήριξη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απαγορεύει πλέον στους Αμερικανούς να επισκέπτονται την Κούβα ταξιδεύοντας ως γκρουπ. Οι κυρώσεις που επέβαλε επίσης βάζουν στο στόχαστρο τα κρουαζιερόπλοια, τα αλιευτικά σκάφη, τα πλοία αναψυχής, τα ιδιωτικά αεροσκάφη και τα αεροσκάφη που ανήκουν σε εταιρείες. Η Κούβα, παρότι πάντα αντιμέτωπη με το εμπάργκο της Ουάσινγκτον από το 1962, υποδέχθηκε πάνω από 400.000 Αμερικανούς τουρίστες μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαΐου.

"Ο τουρισμός είναι μια από τις δραστηριότητες που εισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ξένου συναλλάγματος που εισέρχεται στη χώρα", σημείωσε στην ίδια συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Κούβας ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Μετά τις ιατρικές υπηρεσίες, ο τουρισμός είναι η δεύτερη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στη νήσο, με έσοδα που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατ` έτος.

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ακόμη ότι λόγω των κυρώσεων, ταξιδιωτικά πρακτορεία που λειτουργούν μέσω Διαδικτύου αφαίρεσαν από τις προσφορές τους πολλά ξενοδοχεία της Κούβας, καθώς φοβήθηκαν ότι θα στοχοθετηθούν από μηνύσεις δυνάμει του νόμου Χελμς-Μπάρτον. Το τρίτο κεφάλαιο αυτού του νόμου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο, επιτρέπει σε Κουβανούς πολιτικούς εξόριστους να προσάγουν ενώπιον αμερικανικών δικαστηρίων εταιρείες που κατέγραψαν κέρδη συναλλασσόμενες με εταιρείες ή εκμεταλλευόμενες πόρους που εθνικοποιήθηκαν μετά την επανάσταση του 1959 στην Κούβα.

Από το 1996 και για να αποφύγουν διενέξεις με πολλούς συμμάχους τους, οι αμερικανικές κυβερνήσεις είχαν αποφύγει να ενεργοποιήσουν το κεφάλαιο III. Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή του τον Μάιο. Η χαλάρωση των κυρώσεων επί των ημερών του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων και η έναρξη εμπορικών πτήσεων και δρομολογίων πλοίων είχαν προκαλέσει αξιόλογη αύξηση των επισκέψεων πολιτών των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και των Κουβανοαμερικανών, στη νήσο.

Οι επισκέψεις Αμερικανών κατατάσσονταν έτσι στη δεύτερη θέση μετά από αυτές των Καναδών τα τελευταία χρόνια, με τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων να αποτελούν σχεδόν τους μισούς. Ομως η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε πολλά από τα μέτρα του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, που απέβλεπαν στην ύφεση και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, πριν ανακοινώσει πως λαμβάνει επιπλέον μέτρα εναντίον της κυβέρνησης και της οικονομίας της Κούβας.

ΚΥΠΕ