You are here

Η διαφωνία του για τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν οδήγησε στην αποπομπή του Τζον Μπόλτον

11/09/2019 08:46

Η διαφωνία του συμβούλου Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόθεση του Προέδρου να φέρει τους ηγέτες των Ταλιμπάν και την Αφγανική κυβέρνηση στο Κομπ Ντέιβιντ, για ειρηνευτικές συνομιλίες, ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και προκάλεσε την απομάκρυνσή του. Είναι ο τρίτος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας που απομακρύνεται από τον Πρόεδρο Τραμπ και η 17μηνη θητεία του έληξε άδοξα την Τρίτη μέσω «Τουίτερ».

«Ενημέρωσα τον Τζον Μπόλτον χθες το βράδυ ότι οι υπηρεσίες του δεν χρειάζονται πλέον στον Λευκό Οίκο. Διαφώνησα έντονα με πολλές από τις εισηγήσεις του, όπως και άλλοι στην κυβέρνηση. Ζήτησα από τον Τζον την παραίτησή του και μου την υπέβαλε σήμερα το πρωί», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Πρόεδρος Τραμπ, ευχαριστώντας παράλληλα  τον σύμβουλό του για τις υπηρεσίες του.

Την ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ του ιδίου και του Τζον Μπόλτον επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Υπουργό Οικονομικών Στιβεν Μνιούτσιν, στην οποία είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει και ο αποπεμφθείς Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

«Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κ. Μπόλτον και εγώ διαφωνήσαμε, δεν υπάρχει αμφιβολία γι `αυτό», είπε ο Μάικ Πομπέο.
 
Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές Μενέντεζ και Κάρτιν, παρά τις διαφωνίες τους με πολιτικές που είχε στηρίξει ο Μπόλτον επέκριναν τον Πρόεδρο Τραμπ, γιατί με την απόλυση του Μπόλτον έδειξε ότι θέλει «δουλικούς συνεργάτες». Το εγκώμιο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας έπλεξε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Μαρκο Ρούμπιο, αναγνωρίζοντας όμως το δικαίωμα του Προέδρου να επιλέγει τους συνεργάτες του.
 
Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, θα ανακοινώσει στις προσεχείς μέρες το νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας.
 
Νέα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου Τραμπ σε κλειστή τελετή η νέα μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Πρέσβυς Κέλι Κραφτ, μέχρι πρόσφατα Πρέσβυς στον Καναδά. Νωρίτερα ο διορισμός της επικυρώθηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας, με ψήφους 56 έναντι 38.

Η Κέλι Νάιτ-Κραφτ είναι η σύζυγος του μεγιστάνα των ανθρακωρυχείων Τζο Κραφτ και μαζί με το σύζυγό της είναι σημαίνοντες χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Τραμπ.

ΚΥΠΕ