You are here

Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται με βοήθεια προς Τουρκία-Συρία

07/02/2023 10:31

Χώρες από όλο τον κόσμο κινητοποιήθηκαν ραγδαία για να στείλουν βοήθεια και διασώστες μετά από τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε Τουρκία και Συρία, σκοτώνοντας πάνω από 4.000 άτομα μέχρι τώρα.

Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει δέκα ομάδες διάσωσης για την Τουρκία, μετά που η χώρα ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ και τον Επίτροπο διαχείρισης κρίσεων Janez Lenarcic. Ο δορυφόρος της ΕΕ Copernicus ενεργοποιήθηκε επίσης για να παρέχει άμεσες υπηρεσίες χαρτογράφησης.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. "Οι ομάδες μας βρίσκονται επί τόπου εκτιμώντας τις ανάγκες και παρέχοντας βοήθεια. Βασιζόμαστε στη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει τις χιλιάδες οικογένεις που χτυπήθηκαν από την καταστροφή, πολλές εκ των οποίων βρίσκονταν ήδη σε μεγάλη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις περιοχές, που η πρόσβαση αποτελεί πρόκληση", είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αμερικανικές ομάδες στάλθηκαν άμεσα για να ξεκινήσουν την παροχή υποστήριξης στις τουρκικές προσπάθειες για έρευνα και διάσωση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, είπε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης αποτελούμενες από 79 άτομα η κάθε μία, ενώ το Πεντάγωνο και το USAID θα συντονιστούν με τους ομολόγους τους στην Τουρκία.

Η Γερμανία, στην οποία μένουν πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκική καταγωγή, θα κινητοποιήσει "όλη τη βοήθεια που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε", είπε η Υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τεχνική ανακούφιση "μπορεί να στήσει κατασκηνωτικούς χώρους για να παρέχουν στέγη καθώς και μονάδες για νερό", είπε. Γεννήτριες, αντίσκηνα και κουβέρτες ετοιμάστηκαν επίσης.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να στείλει ρωσικές ομάδες και στις δύο χώρες, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ της Συρίας και τον Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας. "Τις επόμενες ώρες, διασώστες από το ρωσικό Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης θα απογειωθούν για τη Συρία", είπε το Κρεμλίνο. Το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι 300 στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία βοηθούν να καθαριστούν τα συντρίμμια.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η "κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα" του ήταν "έτοιμη να παρέχει την απαιτούμενη βοήθεια για να ξεπεραστούν οι συνέπειες του σεισμού".

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχέθηκε να διαθέσει κάθε δύναμη για να βοηθήσει τη γείτονα χώρα. Η Αθήνα θα στείλει διασώστες και εφόδια με ένα στρατιωτικό αεροπλάνο.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι έχει εγκρίνει την αποστολή βοήθειας προς τη Συρία, η Κυβέρνηση της οποίας δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, μετά που έλαβε αίτημα για βοήθεια μέσω διπλωματικών καναλιών. Ωστόσο, η Δαμασκός επίσημα αρνήθηκε ότι έχει ζητήσει βοήθεια. Η Κυβέρνηση του Ισραήλ θα στείλει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, είπε ο Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την "πλήρη αλληλεγγύη" με τη σύμμαχο Τουρκία, λέγοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ηγεσία της Τουρκίας και "οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κινητοποιούν υποστήριξη τώρα".

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, της οποίας η αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ βρίσκει την αντίσταση της Τουρκίας, είπε ότι "είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε υποστήριξη".

Πολωνοί πυροσβέστες πήγαν από τη Βαρσοβία στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ. "Οι ομάδες μας θα δουλεύουν ασταμάτητα, 24 ώρες την ημέρα, σε δύο τοποθεσίες", είπε ο επικεφαλής της πολωνικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Από την Ινδία, δύο ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενες από 100 άτομα, με σκύλους και εξοπλισμό πήγαν στις επηρεαζόμενες περιοχές, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό με φάρμακα ήταν επίσης έτοιμα να σταλούν.

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα στείλει 120 διασώστες στην Τουρκία, μαζί με "ένα κινητό νοσοκομείο, ανακουφιστική βοήθεια, αντίσκηνα και νερό".

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό έγραψε στο Twitter ότι ο Καναδάς είναι έτοιμος να στείλει βοήθεια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να παρέχει έκτακτη βοήθεια στην Τουρκία και τη Συρία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι, είπε ότι το ΗΒ θα στείλει μια ομάδα 76 ειδικών σε έρευνα και διάσωση, εξοπλισμό και σκύλους διάσωσης. Η Βρετανία θα στείλει επίσης ιατρική μονάδα πρώτων βοηθειών για να βοηθήσουν επί του εδάφους.

Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας, χώρα που υποφέρει συχνά από σεισμούς, θα στείλει στην Τουρκία την ιαπωνική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών και διάσωσης.

Το Ιράν είναι έτοιμο να παρέχει "άμεση ανακουφιστική βοήθεια στα δύο φιλικά κράτη", είπε ο Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, 

Η Ιταλία έστειλε υποστήριξη από το τμήμα πολιτικής προστασίας. Η Ρώμη είπε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες πτήσεις με ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους $13,6 εκ. στη Συρία, περιλαμβανομένων και ομάδων έρευνας και διάσωσης, άμεσων εφοδίων ανακούφισης και πρώτων βοηθειών.

Η Κίνα θα δώσει μία πρώτη δόση $5,9 εκ. ως άμεση βοήθεια στην Τουρκία. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας θα δώσει από $200.000 σε Τουρκία και Συρία.

Η Νότια Κορέα θα στείλει διασώστες και ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμαντ Σταγιέχ, είπε ότι έδωσε οδηγίες σε ιατρικές ομάδες και ομάδες πολιτικής άμυνας να συμμετάσχουν στις εργασίες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία και τη Συρία. Οι ομάδες θα αποτελούνται από 64 άτομα.

ΚΥΠΕ