You are here

«Η ΕΕ δεν σέβεται το αίμα των Εβραίων»

23/07/2004 09:14
Στο χειρότερο σημείο όλων των εποχών βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα της Ευρώπης να παίξει αμερόληπτο ρόλο στο μεσανατολικό πρόβλημα.

«Η ευρωπαϊκή στάση έχει αλλάξει ριζικά και πλέον είναι δύσκολο να αποδεχθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε ο Σαρόν, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ με στόχο την εξομάλυνση των ευρω-ισραηλινών σχέσεων.

Αναφερόμενος στην καταδίκη του ισραηλινού τείχους ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, ο Σαρόν εμφανίστηκε ακόμη πιο προκλητικός, δηλώνοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «δεν σέβονται το αίμα των εβραίων».

Πιέσεις Νωρίτερα, ο Σολάνα άσκησε πιέσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή, λέγοντας ότι αν ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι παραιτηθεί, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τον Γιασέρ Αραφάτ. Οι δηλώσεις Σολάνα αντανακλούν τις ανησυχίες της Ε.Ε. για την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Παλαιστινίων. Στην ουσία ωστόσο, επρόκειτο για εμφανείς, πλην μάταιες, προσπάθειες εκτόνωσης της ευρω-ισραηλινής κρίσης.

Στο μεταξύ, αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα προκάλεσε χθες το θάνατο σε δύο Παλαιστινίους.