You are here

Η ΕΕ προσθέτει 11 άτομα στη λίστα των κυρώσεων για τη Βενεζουέλα

30/06/2020 12:01

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ πρόσθεσε 11 κορυφαίους αξιωματούχους της Βενεζουέλας στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα, λόγω του ρόλου τους σε πράξεις και αποφάσεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, τα άτομα που έχουν προστεθεί στον κατάλογο είναι υπεύθυνα κυρίως για τη δράση κατά της δημοκρατικής λειτουργίας της Εθνοσυνέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της βουλευτικής ασυλίας πολλών μελών της, ιδίως του προέδρου της, Juan Guaidó. Οι δράσεις τους περιλαμβάνουν επίσης την έναρξη διώξεων με πολιτικά κίνητρα και τη δημιουργία εμποδίων για μια πολιτική και δημοκρατική λύση στην κρίση στη Βενεζουέλα, καθώς και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως η ελευθερία του Τύπου και του λόγου.

Η σημερινή απόφαση ανεβάζει σε 36 τον συνολικό αριθμό ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως η απαγόρευση ταξιδιού και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Αυτά τα μέτρα στοχεύουν άτομα και δεν επηρεάζουν γενικά τον πληθυσμό της χώρας. "Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση μιας ειρηνικής δημοκρατικής λύσης στη Βενεζουέλα, μέσω συμμετοχικών και αξιόπιστων νομοθετικών εκλογών", αναφέρει το Συμβούλιο

Η απόφαση του Συμβουλίου δίνει συνέχεια σε τέσσερις δηλώσεις που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξ ονόματος της ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου 2019, 9 Ιανουαρίου, 4 Ιουνίου και 16 Ιουνίου 2020.

Περιοριστικά μέτρα από την ΕΕ για τη Βενεζουέλα θεσπίστηκαν τον Νοέμβριο του 2017. Περιλαμβάνουν εμπάργκο σε όπλα και εξοπλισμό για εσωτερική καταστολή, καθώς και απαγόρευση ταξιδιού και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

ΚΥΠΕ