You are here

Η έλλειψη 'εμπιστοσύνης' έπληξε την Wall

30/07/2003 08:14
Η μη αναμενόμενη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε στο προσκήνιο της Wall μέχρι το τέλος της συνεδρίασης οδηγώντας χαμηλότερα τους δείκτες, καθώς δεν ευοδώθηκε η ενδοσυνεδριακή προσπάθεια ανάκαμψης με εφαλτήριο τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου από εταιρίες του Dow όπως η McDonald’s και η DuPont.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιουλίου στις ΗΠΑ μειώθηκε στις 76,6 μονάδες, από τις 83,5 τον Ιούνιο και έναντι προβλέψεων για άνοδο στις 85 των αναλυτών.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι κύριος λόγος που οι καταναλωτές δεν δείχνουν αισιόδοξοι είναι το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.

Σε εταιρικό επίπεδο υψηλά κέρδη της τάξεως του 4,2% στα $22,15 κατέγραψε η μετοχή της McDonald’s. Η εταιρία αν και κατέγραψε μείωση των κερδών της για το β’ τρίμηνο, κατάφερε να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες της αγοράς.

Ωστόσο, η μετοχή της DuPont, η οποία συμμετέχει όπως και αυτή της McDonald’s στο δείκτη Dow 30, κινήθηκε πτωτικά, παρά τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα της εταιρίας. Ενδοσυνεδριακά η μετοχή της εταιρίας έφτανε να κερδίζει μέχρι και +1,5%, πριν υποχωρήσει αισθητά κατά το τελευταίο δίωρο και κλείσει τελικά 1% χαμηλότερα στα $43,97.

Στον τεχνολογικό κλάδο, με απώλειες 6,6% στα $19,07 έκλεισε η μετοχή της Νvidia, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι τα περιθώρια κέρδους για το δεύτερο τρίμηνο θα διαμορφωθούν χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Στις 9.204,46 μονάδες και το -0,67% διαμορφώθηκε ο δείκτης Dow, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά -0,23%, στις 1.731,37.Ο S&P έκλεισε στις 989,28 και το -0,73%.