You are here

Η ΓΣ του ΟΗΕ υιοθέτησε δύο ψηφίσματα για το Δίκαιο

14/12/2018 08:50

Με μοναδική αρνητική ψήφο αυτή της Τουρκίας και τρεις αποχές (Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ και Βενεζουέλα), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε δύο ψηφίσματα για τους ωκεανούς και τις θάλασσες, τα οποία συνδέονται με την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. 121 κράτη – μέλη (αριθμός ρεκόρ) υπερψήφισαν τα δύο κείμενα.

Τα ψηφίσματα – καλούν τα κράτη μέλη που είναι μέλη της Συμφωνίας για την εφαρμογή των Προνοιών της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας να το πράξουν. Καλεί ακόμη τα κράτη μέλη να εναρμονίσουν την εθνική τους νομοθεσία με της πρόνοιες της Σύμβασης.
 
Αιτιολογώντας μετά την ψηφοφορία την αρνητική του ψήφο, ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας σημείωσε ότι η σύμβαση αυτή δεν είναι καθολική, ούτε έχει ενιαίο χαρακτήρα. Κάνοντας έκκληση σε όλα τα μέρη να είναι πιο εποικοδομητικά και ευέλικτα για να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες όλων των μη συμβαλλομένων, προειδοποίησε κατά του λεκτικού της Σύμβασης για να δημιουργεί προηγούμενο για άλλα ψηφίσματα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος συν-κηδεμόνευσαν τα δύο ψηφίσματα, χωρίς να λάβουν το λόγο. Ομιλία έκανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, η στάση της Τουρκίας να καταψηφίζει συστηματικά τα ψηφίσματα για το Δίκαιο της Θάλασσας στον ΟΗΕ, απάδει από τις δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων επισήμων που διακηρύττουν ότι η στάση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σε συμφωνία με τα δικαιώματά της υπό το διεθνές δίκαιο.

ΚΥΠΕ