You are here

Η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα, επισημαίνουν οι ΗΠΑ

18/06/2014 07:11
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως ρίχνουν την ευθύνη στο Ιράκ για την αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα, μετά την εξέγερση των Σουνιτών και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες του κογκρέσου προκειμένου να συζητηθεί η ανησυχητική κατάσταση στο Ιράκ.

"Δεν υπάρχει άλλη χώρα, ούτε οι ΗΠΑ ούτε καμία άλλη χώρα, που να είναι σε θέση να επιλύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ιρακινός λαός. Πρέπει η ίδια η κυβέρνηση του Ιράκ να λάβει μέτρα", δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έχει εξαπολύσει επιθέσεις στο Ιράκ, ενώ έχει προκαλέσει χάος στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που το 2011 απέσυραν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ, έχουν ανακοινώσει ότι προτίθενται να βοηθήσουν τη χώρα στον αγώνα τους κατά των ανταρτών, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην περιοχή.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας από τη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, ωστόσο οι Ιρακινοί θα πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης που απειλεί να διαλύσει τη χώρα.

"Είναι αναγκαία η άμεση βοήθεια", δήλωσε ο Μπάιντεν. "Η ουσία έγκειται στο το ότι οι Ιρακινοί θα πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να νικήσουν αυτόν τον εχθρό", είπε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε την εδραίωση μιας δύναμης ασφαλείας χωρίς αποκλεισμούς και ότι οι φωνές όλων των κοινοτήτων του Ιράκ θα εισακουστούν.

Δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προέτρεψαν την κυβέρνηση του Νούρι αλ Μαλίκι να προσεγγίσει τους Σουνίτες για τη δημιουργία μιας εθνικής ενότητας, η οποία πιθανόν αποτελεί τον μόνο τρόπο για την αποφυγή της διάσπασης του Ιράκ.