You are here

Η ισλαμική μαντίλα εκτός Πανεπιστημίου

06/06/2008 10:31
Σοβαρό πλήγμα δέχτηκε χθες η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας για την ακύρωση της μεταρρύθμισης που επιτρέπει στις φοιτήτριες να φορούν ισλαμική μαντίλα στα πανεπιστήμια. Η απόφαση αυτή δυσχεραίνει τη θέση του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απαγόρευσής της δραστηριότητάς του με την κατηγορία ότι υπονομεύει την κοσμικότητα του τουρκικού κράτους.

Δικαίωση

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας δικαίωσε την προσφυγή κόμματος της αντιπολίτευσης εναντίον της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, αποφαινόμενο ότι η μεταρρύθμιση για τη μαντίλα είναι αντίθετη με τις κοσμικές αρχές του Συντάγματος.

Η απόφαση αυτή συνδέεται έμμεσα με την προσφυγή που εκκρεμεί εναντίον του κυβερνώντος κόμματος και 71 μελών του, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αφαίρεσης των πολιτικών δικαιωμάτων τους για 5 χρόνια.

Το αιτιολογικό

Το CNN Turk μετέδωσε πως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τσεμίλ Τσιτσέκ, απέφυγε να σχολιάσει αμέσως την απόφαση δηλώνοντας ότι θα περιμένει πρώτα να μελετήσει με προσοχή τη διατύπωση του αιτιολογικού της απόφασης.

Σύμφωνα με αναλυτές, η χθεσινή εξέλιξη ενισχύει τους υποστηρικτές του κοσμικού κράτους, ενώ βυθίζει τη χώρα σε μια ακόμη κρίση πολιτικής αβεβαιότητας. Οι συνέπειές της αναμένεται να έχουν επιπτώσεις και στις τουρκικές χρηματαγορές, κάτι που φάνηκε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όταν η τουρκική λίρα υποχώρησε έναντι του αμερικανικού δολαρίου.