You are here

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό διεθνώς

26/01/2021 08:05

Την ώρα που το Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει 2,6 εκατ. του πληθυσμού του, αναφέρει ότι μόλις το 0,01% όσων εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer - BioNTech νόσησαν με κορωνοϊό, σε άλλες χώρες όπως στη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Χιλή ανακοινώνονται χιλιάδες νέων περιστατικών και πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα απαγορεύοντας την είσοδο σε αλλοδαπούς που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Νότια Αφρική. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει και χώρες όπως η Κούβα και η Τυνησία ενώ ακόμα και στην Κίνα καταγράφονται κρούσματα με την χώρα να ανακοινώνει το τελευταίο 24ώρο ένα νεκρό.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στους περισσότερους αλλοδαπούς οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Νότια Αφρική. Με την εντολή αυτή επιβάλλεται επίσης εκ νέου η απαγόρευση εισόδου, που επρόκειτο να λήξει αύριο Τρίτη, για σχεδόν όλους τους αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν βρεθεί πρόσφατα στη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και 26 χώρες της Ευρώπης που έχουν ανοιχτά τα σύνορά τους και επιτρέπουν τα ταξίδια.

Την περασμένη εβδομάδα ο απερχόμενος, τότε, πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση εισόδου σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες από την Ευρώπη και τη Βραζιλία επρόκειτο να αρθεί στις 26 Ιανουαρίου. Ωστόσο το επιτελείο του Μπάιντεν τόνισε ότι αυτή η προεδρική απόφαση θα ακυρωνόταν αμέσως μετά την ορκωμοσία του Δημοκρατικού προέδρου.

«Με την πανδημία να επιδεινώνεται και τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές (του κορωνοϊού) να εξαπλώνονται, δεν είναι τώρα η ώρα να άρουμε τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) Ροσέλ Ουαλένσκι πρόκειται να υπογράψει αργότερα μια άλλη εντολή, με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα αεροσκάφη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους επιβάτες ηλικίας άνω των 2 ετών.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 26.816 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 627 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως εδώ τους 217.664 νεκρούς επί συνόλου 8.871.393 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού διαγνώστηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη. Η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα άρχισε την περασμένη εβδομάδα, αλλά ήδη συναντά μεγάλες δυσκολίες.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 659 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 8.521 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 150.273 νεκρούς επί συνόλου 1.771.740 μολύνσεων. Η χώρα ξεπέρασε το τραγικό ορόσημο των εκατόν πενήντα χιλιάδων θανάτων μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του μεξικανού Προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ότι μολύνθηκε και έχει εκδηλώσει «ήπια συμπτώματα» της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Σε απόλυτους αριθμούς, το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία - κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (128 εκατ.) - έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ. Αν συνεχίσουν να χάνονται ζωές ασθενών με τον τρέχοντα ρυθμό, η χώρα κινδυνεύει σύντομα να ξεπεράσει τον απολογισμό της Ινδίας (153.470 θάνατοι μέχρι χθες) και να βρεθεί στην τρίτη θέση αυτής της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης.

Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.068 κρούσματα του SARS-CoV-2 ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 66 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 17.999 νεκρούς επί συνόλου 703.178 μολύνσεων από τον Μάρτιο, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα στην επικράτειά της. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 26.475. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 1.272 ασθενείς, οι 1.078 διασωληνωμένοι και 92 σε κρίσιμη κατάσταση. Δεκάδες ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση χρειάστηκε να διακομιστούν από εστίες της πανδημίας στον βορρά και στον νότο στην κεντρική μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ σε μικρότερες πόλεις.

Στο μεταξύ, λιγότεροι από το 0,01% των ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer για την Covid-19 προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό σε διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας αφότου έλαβαν και τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με στοιχεία της μεγαλύτερης ασφαλιστικής υπηρεσίας του Ισραήλ. Αυτά τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η HMO Maccabi δείχνουν ότι μόνο 20 από τους 128.600 ανθρώπους που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου προσβλήθηκαν στη συνέχεια από τον ιό SARS-CoV-2. «Σύμφωνα με τους ειδικούς της Maccabi, αυτά είναι τα προκαταρκτικά δεδομένα, όμως οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί», ανέφερε στην ανακοίνωσή της. Από τους 20 που προσβλήθηκαν, οι μισοί πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Όλοι τους εμφάνισαν ήπια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, βήχα, αδυναμία και κόπωση. Κανείς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ούτε ανέβασε πυρετό υψηλότερο από 38,5. Οι περισσότεροι εξετάστηκαν για την Covid-19 επειδή είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και περίπου 1,2 εκατομμύριο έχουν κάνει ήδη και τις δύο δόσεις. Από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα στο Ισραήλ ανέρχονται γύρω στις 600.000 και οι νεκροί στους 4.478.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 6.408 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.148.077, δείχνουν σήμερα Τρίτη τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο διάστημα, 903 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 52.990 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ενημέρωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 567 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι τρεις ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 197 νεκρούς επί συνόλου 21.828 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής. Τα 25 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Η Αβάνα, η πρωτεύουσα της χώρας, συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας. Έχει καταγράψει 2.452 μολύνσεις μέσα σε 15 ημέρες, πάνω από τα μισά ενεργά κρούσματα σε όλη τη νήσο. Η Κούβα κατάφερε να ελέγξει το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά δυσκολεύεται να αναχαιτίσει το δεύτερο. Τον Ιανουάριο, μετρά 51 νεκρούς, τον βαρύτερο απολογισμό από τον Απρίλιο του 2020 (57 θάνατοι).

Το Υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.263 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 53 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 6.287 νεκρούς επί συνόλου 198.636 μολύνσεων. Στα νοσοκομεία της Τυνησίας συνεχίζουν να νοσηλεύονται 2.148 ασθενείς, οι 418 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα ενημερώθηκε για έναν νέο θάνατο εξαιτίας της COVID-19 και την επιβεβαίωση 82 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, από 124 την προηγουμένη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα 69 από τα νέα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες - το Υπουργείο δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα - αυξήθηκε σε 57, από 45 την προηγουμένη.

Η ηπειρωτική Κίνα είναι αντιμέτωπη με το σοβαρότερο και πιο επίμονο ξέσπασμα της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τον επόμενο μήνα εορτάζεται το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος και εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

ΚΥΠΕ