You are here

Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις στην Πελόσι

05/08/2022 13:09

Κυρώσεις εναντίον της Προέδρου της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών, Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε την Παρασκευή, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κίνηση αυτή έγινε μετά την επίσκεψη της Πελόσι στην Ταϊβάν, αυτή την εβδομάδα κάτι που προκάλεσε την οργή και την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από το Πεκίνο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η Πελόσι «αναμειγνύεται σοβαρά στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και υπονομεύει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της» με την επίσκεψή της στην Ταϊβάν. Ανέφερε επίσης ότι το Πεκίνο θα «επιβάλει κυρώσεις στην Πελόσι και την οικογένειά της», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα ανακοίνωσε κυρώσεις κατά αρκετών Αμερικανών αξιωματούχων, επειδή ενήργησαν ενάντια σε αυτά που θεωρεί ως βασικά της συμφέροντα και μιλούσαν ανοιχτά για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και τη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, συχνά χωρίς να προσδιορίζει τιμωρητικά μέτρα.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το Πεκίνο δήλωσε ότι επέβαλε περιορισμούς αναφορικά με την έκδοση βίζας σε μια μυστική λίστα αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών που φέρονται να είχαν «κατασκευάσει ψέματα για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν την Κίνα».

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, καθώς και ο Πίτερ Ναβάρο - εμπορικός σύμβουλος του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ - ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν από προηγούμενα κύματα κυρώσεων και τους απαγορεύεται η είσοδος στην Κίνα καθώς και οι συναλλαγές με κινεζικές οντότητες.