You are here

Η Κίνα ζητά ρεαλιστική συμφωνία για τη βιοποικιλότητα

28/11/2022 09:54

Η Κίνα θα ηγηθεί των συνομιλιών για την εξασφάλιση ενός «φιλόδοξου και ρεαλιστικού» νέου παγκόσμιου συμφώνου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη σύνοδο του ΟΗΕ που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, αλλά η εφαρμογή της συμφωνίας παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση, δήλωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

Εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών θα συγκεντρωθούν στο Μόντρεαλ στις 5 Δεκεμβρίου για να καθορίσουν ένα «πλαίσιο μετά το 2020» για την προστασία των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων και τη διασφάλιση της βιώσιμης και δίκαιης χρήσης των βιολογικών πόρων.

Ο Ζου Γκουομέι, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος του κινεζικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής δεν ήταν «απλή υπόθεση», αλλά επικεντρώθηκαν σε μια φιλόδοξη συμφωνία που θα ήταν επίσης «ρεαλιστική, ισορροπημένη και εφικτή».

Αρχικά είχε οριστεί να διεξαχθεί στη νοτιοδυτική πόλη Κουνμίνγκ της Κίνας, αλλά η συνάντηση, γνωστή ως COP15, μεταφέρθηκε φέτος λόγω των αυστηρών περιορισμών μηδενικού COVID. Η Κίνα θα συνεχίσει να εκτελεί χρέη προεδρίας.

Στην περσινή πρώτη φάση των συνομιλιών, περισσότερα από 100 κράτη υπέγραψαν τη «Διακήρυξη του Κουνμίνγκ» για επείγουσα δράση ώστε να συμπεριληφθεί η προστασία της βιοποικιλότητας σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση σε θέματα όπως η χρηματοδότηση στις φτωχότερες χώρες.

Ο Ζου δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα ζητήματα και ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από έναν μηχανισμό εφαρμογής για την κινητοποίηση πόρων και οικονομικής στήριξης.

Το προηγούμενο σύμφωνο για τη βιοποικιλότητα που υπογράφηκε στο Αϊτσί της Ιαπωνίας το 2010, έθεσε 20 στόχους για την προσπάθεια επιβράδυνσης της απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2020. Κανένας από αυτούς τους στόχους δεν επιτεύχθηκε πλήρως.

Οι χώρες πρέπει να «εξετάσουν πλήρως» τη δυνατότητα επίτευξης οποιωνδήποτε νέων στόχων, δήλωσε ο Κούι Σουχόνγκ, επικεφαλής του τμήματος φυσικής οικολογίας του υπουργείου.

«Πρέπει να διδαχθούμε πλήρως από την εμπειρία και τα διδάγματα κατά την εφαρμογή των στόχων Αϊτσί, όχι μόνο για να ενισχύσουμε τη φιλοδοξία και την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και για να είμαστε προσγειωμένοι και ρεαλιστές», πρόσθεσε.