You are here

Η Κομισιόν προτείνει μέτρα κατά της Καμπότζης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα

11/02/2019 14:40

Mέτρα κατά της Καμπότζης, εις απάντηση στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, προτείνει σήμερα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ξεκίνησε διαδικασία για την προσωρινή αναστολή της προτιμησιακής πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ την οποία απολαμβάνει η Καμπότζη στο πλαίσιο του καθεστώτος «Όλα εκτός από όπλα» (ΟΕΟ). Όπως εξήγησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, "η κίνηση της διαδικασίας προσωρινής αναστολής δεν συνεπάγεται άμεση άρση των δασμολογικών προτιμήσεων, η οποία αποτελεί την ύστατη λύση, αλλά, αντιθέτως, αποτελεί την αφετηρία μιας περιόδου εντατικής παρακολούθησης".

Ύστερα από μια περίοδο στενής παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων μιας διερευνητικής αποστολής στην Καμπότζη τον Ιούλιο του 2018 και επακόλουθων διμερών συναντήσεων ανωτάτου επιπέδου, η Koμισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στοιχεία για σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Καμπότζη, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα πολιτικής συμμετοχής και τις ελευθερίες του συνέρχεσθαι, της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι. Τα ευρήματα αυτά προστίθενται στις ανησυχίες που από καιρό διατηρεί η ΕΕ σχετικά με την ελλειμματικότητα των εργασιακών δικαιωμάτων και τις διαφορές που σχετίζονται με τις γαίες που έχουν παραχωρηθεί για οικονομική εκμετάλλευση στη χώρα.

Η σημερινή απόφαση θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου, κινώντας μια διαδικασία η οποία έχει ως στόχο να οδηγήσει στην ευθυγράμμιση της Καμπότζης προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις κύριες συμβάσεις του ΟΗΕ και της ΔΟΕ:

— μια εξάμηνη περίοδο εντατικής παρακολούθησης και συνεργασίας με τις αρχές της Καμπότζης·
— ακολουθούμενη από μια τρίμηνη περίοδο για την εκπόνηση από την ΕΕ έκθεσης στη βάση των ευρημάτων της·
— ύστερα από συνολικά δώδεκα μήνες, η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τη διαδικασία με την τελική απόφασή της για το αν θα ανασταλούν ή όχι οι δασμολογικές προτιμήσεις· κατά το στάδιο αυτό η Επιτροπή θα αποφασίσει επίσης την έκταση και τη διάρκεια της αναστολής. Αν αποφασιστεί η αναστολή, θα τεθεί σε ισχύ ύστερα από μια επιπλέον εξάμηνη περίοδο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε σχετικά ότι "κατά τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, διαπιστώνουμε υποχώρηση της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Καμπότζη. Τον Φεβρουάριο του 2018 οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέστησαν σαφές πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η ΕΕ τις εξελίξεις αυτές. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι αρχές της Καμπότζης προχώρησαν σε κάποια θετικά βήματα, μεταξύ των οποίων η απελευθέρωση πολιτικών προσωπικοτήτων, ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφων, και η άρση ορισμένων από τους περιορισμούς στη δράση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ωστόσο, χωρίς την ανάληψη πιο πειστικής δράσης από την κυβέρνηση, η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Καμπότζης στο καθεστώς ΟΕΟ. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε προσηλωμένοι σε μια εταιρική σχέση με την Καμπότζη η οποία θα αποφέρει οφέλη για τους πολίτες της Καμπότζης. Η στήριξή μας για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της εταιρικής σχέσης".

ΚΥΠΕ